DünyaManşet

Tiananmen katliamını anmak istedi, 18 ay ceza aldı

0
Tiananmen Meydanı öğrenci protestosu (1989)

Tinanmen Meydanı’nda 1989 yılında gerçekleşen katliamın 24. yıl dönümünde bir protesto gösterisi yapmak için yetkililere başvuruda bulunan Gu Yimin isimli vatandaş, Çin Mahkemesi tarafından ‘devleti yıkmaya teşebbüs’ suçlamasıyla 18 ay ceza aldı.

Tiananmen Meydanı öğrenci protestosu (1989)

Tiananmen Meydanı öğrenci protestosu (1989)

Söz konusu suçlama, Çin Mahkemeleri tarafından ifade özgürlüğünü içeren eylemler için sıkça kullanılıyor. Kararın ardından AFP‘ye konuşan sanığın abukatı Liu Weiguo, temyize başvuracaklarını belirterek “bu karar anayasayı ihlal ediyor. Gu Yimin ifade özgürlüğünü kullanmaktan başka birşey yapmadı” dedi.

Gu Yimin 4 Haziran 2013’te, katliamın 24. yıldönümünde küçük çaplı bir protesto yapmak için yerel otoriteye başvurmuş, internette de 1989 öğrenci ayaklanmalarının fotoğraflarını paylaşmıştı.

Pekin’deki Tiananmen Meydanı’ndan 1989’da yapılan demokrasi yanlısı öğrenci protestoları Çin ordusu tarafından bastırılmış, yüzlerce kişi öldürülmüştü. Komunist Partisi, bu katliamın ardından olayla ilgili tüm tartışmaları yasakladı, kaç kişinin öldürüldüğüyle ilgili net bir açıklama hiçbir zaman yapmadı.

(AFP/Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.