Kültür-Sanat

Saturdox’da geçmiş ve kimlik üzerine belgeseller

0

Saturdox belgesel gösterimleri kapsamında bugün bellek ve kimlikle ilgili iki belgesel, ‘Meğer’ ve ‘Misafir’ gösterilecek.

Documentarist’ festival ekibi tarafından hazırlanan ve Depo’da iki haftada bir gerçekleşen ‘Saturdox’ gösterimlerinde bu hafta ‘Meğer’ ve ‘Misafir’ var.

meger_320

Yönetmenliğini Uğur Egemen İres’in yaptığı 2013 yılına ait ‘Meğer’ belgeseli, müslüman olarak yaşayan Dersimli bir Ermeni’nin, Yusuf İres’in hikayesini anlatıyor. İres 71 yaşında vaftiz olmaya karar verince, eşi Emine İres bu durumu kabullenemez, fakat geçmişle hesaplaşmaktan da kendini alıkoyamaz.

misafir_320

İkinci gösterim ise Haydar Demirtaş belgeseli olan ‘Misafir’. Belgeselde, 75 yıldır Mardin’deki Deyrulzafaran Manastırı’nda yaşayan Bahe’nin 1920’li yıllarda Suriye’den kaçan ailesi ve kökleri hakkındaki hikayesi beyazperdeye yansıyor.

Her Saturdox gösteriminde olduğu gibi, iki gösterimin ardından bir konuşma gerçekleşecek. Militarizm, milliyetçilik, cinsellik, kadına yönelik şiddet ve hafıza üzerine çalışan, Sabancı Üniversitesi’nde antropoloji, kültürel çalışmalar ve toplumsal cinsiyet dersleri veren Ayşe Gül Altınay “Geçmişten Geleceğe: Suskunluk Katmanları Aralanırken” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.