Hayvan HaklarıManşet

Hayvanları Koruma Tasarısı hem hayvan hem insan haklarına aykırı

0

Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği, bugün İHD İstanbul Şubesi’nde bir basın açıklaması yaparak ‘5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki “doğal hayat parkı” ve sokak hayvanlarının deney hayvanı olarak kullanılması başta olmak üzere hayvan haklarını ihlal edebilecek düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

20140307_123030

Açıklamada, yasa tasarısında yer alan bazı köpek ırklarının ve melezlerin tehlikeli tür olarak yaftalanması, hayvan öldürmenin “ötenazi” altında yasallaştırılması ve hayvanlara takılacak mikroçip uygulamalarının tehlikesi hatırlatıldı.

“Uluslararası sözleşmeler ihlal ediliyor”

“Türkiye, gerek konu ile ilgili mevzuatı ve uygulamaları, gerekse gündemde olan yasa tasarısı ve teklifleri ile hayvan hakları ve doğa koruma konusunda yetersizliğinin göstermiş, uluslararası sözleşme ve beyannamelerle kabul ettiğini iddia ettiği hayvan haklarını yok saymış, bu konuda yürüttüğü imha, talan ve işgal proje ve uygulamarıyla hayvanların yaşam alanlarını tahrip etmiş, daraltmış ve başta yaşam hakkı olmak üzere birçok hayvan hakkını gasp etmiş, yani yaşama karşı suç işlemiş ve işlemeye de devam etmektedir.”

“Kanun insan haklarını da ihlal ediyor”

Toplantıda, hayvan hakları kanun tasarısının aynı zamanda insan hakları ihlaline de kapı açtığı vugulandı. İnsanların evinde ne kadar hayvan bulunacağının yasa tarafından düzenlenmesi insan hakları ihlali olarak gösterildi, bu sayının belirlenmesi için de ihbar mekanizmasının önünü açacak uygulamaların insanların özel hayatının gizliliğini olumsuz etkileyeceği belirtildi.

“Hayvan deneyleri organize olacak”

Açıklamada ayrıca “Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik”in sakıncalarına değinildi. Söz konusu yönetmelik Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca 15 Şubat’ta yenilenmişti. Düzenlemeye göre, hayvan üretip üzerinde deney yapan ve deney hayvanları ticareti yapan şirketler kendi etik kurullarını kurabilecek. Ayrıca bazı klinik deneyler yönetmelik dışında bırakıldı. Bölece deney hayvanlarının koşulları denetlenemeyecek. Toplantıda şöyle denildi:

“Deney zaten yapılıyordu ama bilinmiyordu. Söz konusu düzenlemeyle hayvan deneyleri organize olacak. Yeni kanunla getirilen çip uygulaması belediyeye zimmetleme anlamına geliyor. Hayvanlar kimliklendirildiği anda belediyenin tasarrufuna girmiş olacak. İster deneyde kullanır ister başka bir yere gönderir.”

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.