DünyaManşet

Küresel BAK: Hükümet Suriye gibi Kırım’da da batağa saplanmamalı

0

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, Kırım’ın son durumu ve Türkiye’nin Rusya- Ukrayna arasındaki gerilimli ilişkiye olan tavrıyla ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada “Ne sıcak  çatışmanın, ne de soğuk savaşın bölge halklarının sorunlarını çözemeyeceği” vurgulandı.

barisstick

Açıklamadan satır başları şöyle:

“Rusya ekonomik, siyasi ve askeri nedenlerle Ukrayna’nın kendi etki alanının dışına çıkmasını istemiyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, “Kırım’a yönelik askeri müdahale için Parlamento’dan yetki aldı ve bazı kritik noktalara asker sevkiyatı yapıldı. Şimdilik başkent Kiev’de kontrolü kaybetmiş olan Rusya, Kırım’da kendi etkinliğinde bir bölge oluşturmaya çalışıyor.

“Yine sınırlarımz dışında bir savaşa mı giriyoruz?”

“Türkiye Hükümeti, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun açıklamalarıyla soruna ilgisiz kalamayacağını belirtti. Hükümetin Kırım Tatarları ile dinsel ve tarihsel bağları gerekçe göstererek meseleye ilk günden dahil olması, yine sınırlarımızın dışında bir maceraya mı giriyoruz sorularını gündeme getiriyor. Suriye’de olduğu gibi Kırım’da da Batı’nın çıkarları için harekete geçip, bir batağa saplanmak ihtimal dahilinde.”

“Bütün halklar gibi Ukrayna halkı da demokrasi, barış ve adil bir yönetimi hak ediyor. Hiçbir ülke, başka bir ülkeye demokrasi ihraç edemez. Adil ve demokratik bir düzen kurmayı halklar kendileri gerçekleştirebilir. Yeter ki emperyal müdahaleler ülkeleri savaş bataklığına sürüklemesin.

“Kırım ve Ukrayna’daki halklar en doğru yönetim şeklini bulur”

Rusya’nın şu veya bu gerekçeyle Kırım’a askeri müdahalesi, uluslararası hukuka, insan haklarına ve barışa aykırıdır. Böyle bir müdahale, bölgede sadece yeni acılara yol açacak bir iç savaşa davetiye çıkarmakla kalmaz, savaş bugün tahmin edemeyeceğimiz kadar geniş bir bölgeye yayılabilir.
ABD’nin ve AB’nin kendi etki alanlarını genişletmek amacıyla yaptıkları müdahaleler de masum değildir. Kırım ve Ukrayna’daki halklar kendileri için en doğru yönetim şeklini kendileri bulurlar.”

“Kırım’a müdahale vahim sonuçlara yol açacaktır”

“Sonuçta Rusya, Türkiye, Avrupa Birliği veya ABD’nin Kırım’a müdahalesi bölge halkları için çok daha vahim sonuçlara yol açacaktır.
Biz savaş karşıtları olarak, öncelikle Türkiye hükümetini uyarıyoruz. Bölgede tek yol ve alternatif barıştır. Ne sıcak bir çatışma, ne de soğuk savaş bölge halklarının sorunlarını çözemez. Çatışmaları körükleyen din ve etnik kökenli söylemlerden kesinlikle uzak durmak gerekir.”

Ne oldu?

Ukrayna’da bir ay süren eylemlerin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç Rusya’ya sığınmış, Ukrayna’ya bağlı özerk bölge Kırım’da sınır gerginliği yaşanmaya başlamıştı.  Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Sergey Aksenov, çatışmaların yaşandığını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den bölgede barışı sağlamak konusunda destek istediklerini söyledi. Ukrayna’nın geçici devlet başkanı Turçinov, ‘Moskova’nın, Kırım’ı ilhak etmeyi amaçladığını’ savundu. ABD Başkanı Obama ise Ukrayna’ya yönelik bir askeri harekâtın karşılığının olacağını söylemişti.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.