Yeşeriyorum

Hesap sorma zamanı – Kemal Tuncaelli

0
Kemal Tuncaelli
Kemal Tuncaelli
Kemal Tuncaelli

Kemal Tuncaelli

Lafı en baştan söyleyelim: Bu iktidar yolun sonuna gelmiştir. Hukuki, ahlaki, evrensel değerlere göre yerinde bir gün daha durması akıl dışı bir olay haline dönmüştür. Normal şartlar altında hakkında bu kadar yolsuzluk iddiası olan bir Başbakan ve Hükümet hemen istifa etmeli ve görevi bırakmalıdır.

Bu suçlamalardan aklanmadan hükümet etmeye devam etmek, yürütmenin başında durup bir de yargı ve kolluk kuvvetlerinin elini kolunu bağlamak, var olan suçlamalardan ayrı olarak başlı başına bir suçtur.

Fakat durumdan anlaşıldığı kadarıyla Başbakan ve hükümeti bu mantıklı yolu izlemeyecek ve yola devam edecektir.

Demokrasilerde bu işin çözümü sandıktır.

Siyasal iktidar, suç oluşturan fiillerinin hesabı yargıda verir ama siyasi sorumluluğunun hesap sorma yeri sandıktır.

Yargı yeterince çalışmaz ya da çalıştırılmazsa halkın var olan iktidardan nihai kurtuluş yolu sandıktan geçer. Demokratik protesto, gösteriler ve diğer muhalefet olanaklarını reddetmiyorum ama tüm bunlara rağmen bitirici yer sandıktır.

Evet, siyasi partiler yasası, barajlar ve bunun gibi birçok antidemokratik uygulamalar olmasına rağmen önümüzde ülke genelinde uygulanacak olan bir yerel seçim var.

Bu seçime bir aydan kısa bir süre var.

Böyle bir durumda normal bir ülkede muhalefet iktidarın tozunu attırır, seçimlerde bu yolsuz iktidarı sandığa gömer. Bunu yapabileceği bilinciyle de iktidarı sandıkta hesap vermeye çağırır.

Ama bizim ülkede garip bir durum var. İktidar sandıkta hesaplaşalım diyor; muhalefet istifa et ve erken genel seçime gidelim diyor.

İyi erken seçim kararı alınsın. Kim alacak bu kararı? Meclis… Meclis’te çoğunluk kimde? İktidar partisinde. Kararı alması gerekenler almıyor. Ne yapacağız?

Bir de şöyle bir söylem dolanıyor ortalıkta. Bu iktidar meşruiyetini yitirdi, ondan hiçbir şey talep edilmez diye. Peki, erken seçim kararını almayı kimden istiyorsunuz. Muhalefet partilerinden mi?

Zaten erken genel seçim dediğin kabul edilirse en yakın erken genel seçim için üç aylık bir süre gerekiyor.

Meclis erken genel seçim kararı alacak, YSK’na bütçe aktaracak, YSK seçim hazırlığı yapacak bütün bu süreler 3 aylık bir sürede gerçekleşebiliyor ancak. Bir miktar daha kısaltılabilir belki ama takvim yine de fazla kısalmaz.

O zaman muhalefetin afaki bir erken genel seçim çağrısı yerine ben seni ilk seçimde sandığa gömeceğim demesi gerekmiyor mu? Erken seçim istemek zaten sandığa çağırmak değil mi?

İlk seçim de bir ay sonra. Yani büyük bir fırsat önünde duruyor.

Ama muhalefet bunu demiyor, diyemiyor.

Bu kadar büyük yolsuzlukların olduğu, hukuk dışı yöntemlerin tavan yaptığı bu iktidarın yediği haltları bu halka anlatamıyorsan, ona oy veren milyonlarca seçmeni hala ikna edemiyorsan dönüp kendine bakmanın zamanı gelmedi mi sevgili muhalefet partileri.

Tamam iktidarın gücü, tamam yandaş medya, tamam anti demokratik yasalar ama bir tarafta da tarihin görebileceği en büyük suçları işlemiş ve suçüstü yakalanmış bir iktidar.

Sen tüm bunlara rağmen hala seçimlerde sandığa güvenemiyorsan, sende de bir gariplik yok mu?

Sandık demokrasinin tek aracı değildir ama en önemli kısmıdır.

Bu iktidardan kurtulmanın demokratik yolu sandıktan geçer ve bir ay sonra ülke genelinde bir seçim var.

Afaki erken genel seçim çağrıları yerine kapı kapı dolaşıp, tek tek insanları ikna edip bu iktidardan kurtulmak için gerekeni yapmayan muhalefet görevini yapmıyor demektir.

İlle de erken genel seçim mi istiyorsunuz?

O zaman bunun yolu da mevcut.

Mecliste olan tüm muhalefet milletvekilleri hep beraber istifa etsinler. Hükümete ve Başbakana sen meşruiyetini kaybettin, senin bu suçuna ortak olmayacağız deyip erken genel seçime zorlasınlar. Afaki erken genel seçim çağrısı yapmakla uğraşacaklarına gerçekten erken seçim yolunu açabilirler o zaman. Ama böyle bir şey yapacaklarına ilişkin bir emare yok.

Önümüzde bir seçim var. Hem de olabilecek en erken seçim.

Öyleyse hesabı sorma vakti geldi demektir. Gelin bu iktidara hak ettiği dersi sandıkta verelim. Bu hesabı sandıkta sormaz, soramazsak geri kalan söylemlerin hiçbir anlamı olmaz.

Kemal Tuncaelli

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.