Doğa MücadelesiManşet

Atatürk Orman Çiftliği inşaatına iptal

0

Ankara 11. İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) yapımı süren Başbakanlık binasına ilişkin iptal kararı verdi.Buna rağmen Söğütözü’ndeki Başbakanlık konutu inşaatı devam ediyor.Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Ankara Valiliği’ni inşaatı mühürlemesin istedi.

926837_detay

Mahkeme, Atatürk Evi, bira, şarap meyve suyu fabrikaları, tarihi köprü ve MİT Sosyal Tesislerinin de içinde yer aldığı Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) 7 hektarlık alanı ile yeni Başbakanlık binasının inşaatının içinde yer aldığı 46 hektarlık alanın, tarihi sit statülerinin kaldırılmasına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı işlemlerini iptal etti.

3 Şubat 2012 tatihinde Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu birinci derece doğal ve tarihi SİT statüsüne sahip 7 hektarlık alanın tarihi açıdan bir özellik ve nitelik taşımadığı gerekçesiyle tarihi SİT statüsünün kaldırılmasına yönelik karar vermiş; TMMOB Mimarlar Odası da bu kararın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Ankara 11. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı.

“İnşaatın mühürlenmesi gerekiyor”

Kararı Bianet’te Ekin Karaca‘ya yorumlayan, davacılardan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Mahkeme’nin kararı ile birlikte inşaatın sürdüğü 7 hektarlık alanın “Tarihi SİT alanı” olarak tescillendiğini ve şu andan itibaren tek bir çivi bile çakılmaması gerektiğini belitti.

“Burada yürütmeyi durdurma kararı değil, açık şekilde iptal kararı var. Bu önemli bir hukuki kazanım. Şu anda Başbakanlık konutu inşaatının mühürlenmesi, yıkılıp yeniden rehabilite edilmesi gerekiyor.”

“Ayrıca bizim Başbakanlık binasının ruhsatının iptaline ilişkin de bir davamız var. O davada da kararı verecek olan mahkeme bugün sonuçlanan davanın sonucunu bekliyordu. Dolayısıyla şimdi ruhsatın da iptal edilebileceğini düşünüyoruz.

“Mesele sadece bahsi geçen 7 hektarlık alan değil. Bu alanın çeperinde yüzlerce tarihi yapı var. Meyve suyu fabrikası, bira-şarap fabrikaları, Atatürk’ün evi gibi pek çok tarihi doku var.

(Bianet/Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.