ManşetSivil Toplum

Özgür ve Lorin cezaevinde mi büyüyecek?

0

Mülkiye Demir Kılınç, Özgür ve Lorin’in annesi. Mezopotamya Kültür Merkezi’nde satış temsilcisi olarak çalışırken kitap sattığı bir müşteri ’kaçakçılık ve terör örgütüne üyelikle’’ suçlanıyor. Kılınç’ın sattığı kitaplarsa onun da kaçakçı olarak suçlanmasına neden oluyor. Eğer davanın seyrini değiştirecek bir gelişme olmazsa Mülkiye sadece kitap sattığı için ikizleriyle 19 Mayıs’ta cezaevine girecek.

fft81_mf1922433 (2)

2011 yılından beri devam eden bu garip dava Mülkiye Demir Kılınç’ın bir müşteriye kitap satmasıyla başladı. Nâzım Hikmet’in, Michel Foucault’nun, Noam Chomsky’nin, Abdulbaki Gölpınarlı’nın, Elif Şafak’ın, Turgenyev’in, Kazım Karabekir’in kitaplarını alan müşteri
polis tarafından yakalanıp ‘’kaçakçılık ve terör örgütüne üyelikle’’ suçlandı. Mülkiye, kendi “suçunu” öğrendiği günü şöyle Cumhuriyet muhabiri Esra Açıkgöz’e şöyle anlatıyor:

“İşten çıktım. Bir arkadaşımla yemeğe gidecektik. Beyoğlu Emniyeti’nin orada yolu kesmişlerdi, kimlik kontrolü için. Arkadaşıma kimliğini geri verip ‘Sen gidebilirsin, bayan burada kalacak’ dediler. Neden, diye sordum. Öğrenirsiniz, diye diye bir saat arabada beklettiler. Oradan Vatan’a götürdüler. İki gün avukatla görüştürmediler. Üçüncü gün görüştürdüler, ama dosyada gizlilik kararı olduğu için avukat da bilmiyordu neden gözaltına alındığımı.”

Dava devam ederken evlendi, Özgür ve Lorin doğdu 

Mahkemede müşteri Erhan Akkara’nın tutuklu, Mülkiye’nin tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Avukatı “Bundan bir şey çıkmaz, sen sıkma canını” derken Mülkiye 14 yıllık hayat arkadaşı Ahmet Kılınç’la evlendi. İkizleri Lorin ve Özgür doğdu. Mülkiye’nin hakkında iki sene bir ay ceza kararı çıktığında ikizleri iki aylıktı.

Mülkiye, eğer davanın seyri değişmezse ikizleriyle hapse girecek:
‘’Dışarıda ikisine bakacak kimsem yok. O yüzden yanımda götürmem gerekecek. Nereye konacağımız belli değil; Bakırköy mü, Gebze Cezaevi mi? Bakırköy olsa daha iyi olacak. Kendimi o şekilde avutuyorum. Bebeklerin gelişim dönemi cezaevinde geçecek. Emekleyecek yerleri bile yok. İhtiyaçları olan mamayı bulabilir miyim, bulamaz mıyım, onun kaygısı içindeyim”

Niyet okuma üzerinden verilen cezanın iptalini istiyorlar

Kılınç ailesi, sadece niyet okuma üzerinden verilen cezanın iptal edilmesini, bu olana kadar cezanın bir sene ertelenmesini istiyor. Mülkiye, Özgür ve Lorin için change.org’da Adalet Bakanlığı’na hitaben bir imza kampanyası başlatıldı. 26 bin kusür kişinin katıldığı imza kampanyası halen devam ederken Adalet Bakanlığı’ndan bir yetkili Mülkiye’yi aramış. Cezanın iptaliyle ilgili birşey söylememekle birlikte mayısın ilk haftası erteleme için görüşülebileceğini söylemiş.

Mülkiye ve çocukları iki ay boyunca bu gerilimli süreçte sonucu bekleyecek. Onlara destek olmak ve cezanın iptalini sağlamak içinse halen süre var: şu adresten “Özgür ve Lorin cezaevinde büyümesin” kampanyasına destek olabilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.