Kültür-Sanat

Oscar heykelcikleri “kazanması muhtemel” adaylara

0

86.Oscar ödülleri sahiplerini buldu. Ödül töreni öncesinde, hangi filmlerin ve oyuncuların oscar heykelciğini kazanacağı konusunda herkesin “ muhtemel kazananlar” listesi hazırdı. Altın Küre ve BAFTA ödül törenlerinde düşünülmeyen kazananlar listeleri sadece oscara özel hazırlanıyordu demek. İşin ilginci ise sosyal medyada paylaşılan bu “muhtemel kazananlar” listesi kopyala-yapıştır’dan farksızdı. Ödüller sahiplerini buldu ve sonrasında “ben demiştim” diyerek tahminlerinde haklı çıkanlar “akil oscar heyeti” olarak tarihe not düşüldü.

1786389_ET_Oscars_LKH_18

Son yılların en sönük töreni
Son dönemlerde Amerikan sinemasının bir kısırdöngü içinde olmadığını bilmeyen yok. Yeniden uyarma filmler, 3D teknolojisi, Uzakdoğu’lu filmlerin Amerikan versiyonu çekme girişimleri de bu kaosa bir “dur” diyemedi. Bu şartlar altında çekişmeden uzak birkaç film ve oyuncu performansı arasında geçen yarışın galipleri belli oldu.
Yıl içerisinde farklı film festivallerinde ödül almış filmler ve oyuncular “beklenen” sonuç olarak oscar heykelciğine uzandılar. Belki de bu yılın ödüllerine en önemli notu, 12 Years a Slave/ 12 Yıllk Esaret filmiyle ilk kez siyahi bir yönetmenin (Steve McQueen) filmi En İyi Film ödülüne layık görülmesiydi.

En çok heykelcik kazanan, Gravity / Yerçekimi
Siyahi yönetmen Steve McQueen kariyerindeki üçüncü filmi 12 Years a Slave/ 12 Yıllk Esaret yapımıyla en iyi film ödülünü kazanmasının yanı sıra, en iyi uyarlama senaryo ödülünü de kazandı. Ayrıca Lupita Nyong’o en iyi yardımcı kadın ödülünü kazanarak 12 Years a Slave/ 12 Yıllk Esaret filminin oscar ödül töreninden 3 ödülle ayrılmasına katkıda bulundu.
86.Oscar törenlerinde en fazla ödül kazan film ise Alfonso Cuaron imzali Gravity / Yerçekimi oldu. 7 dalda oscar ödülü kazanmayı başaran yapımın yönetmeni Alfonso Cuaron 2007 yılında ise Children of Men / Son Umut filmi ile aday gösterilmiş fakat ödül kazanamamıştı.

Oyuncu ödüllerinde beklenen sonuç
Bu yıl katıldığı film festivallerinden hemen hemen hepsinden ödülle dönen Cate Blanchett, üçüncü kez aday gösterildiği en iyi kadın oyuncu ödülünü bu yıl kazanmayı başardı. 1999 yılında Elizabeth, 2008 yılında Elizabeth Altın Çağ filmleriyle adaylıkları olan Blanchett, Woddy Allen’in yönettiği Blue Jasmine / Mavi Yasemin filmindeki rolüyle heykelciğe layık görüldü. 2005 yılında ise yardımcı kadın Oscar heykelciğini kazandığını da belirtmek gerek.
Bu yıl ki Oscar töreninin sürpriz sayılabilecek tek ödülü yardımcı kadın kategorisinde oldu. Geçen yılın en iyi kadın oyuncusu seçilen Jennifer Lawrence, oscar töreni öncesi Altın Küre ve BAFTA ödüllerini kazanmış olması Lawrence oscar heykelciğinin favorisi olarak gösteriliyordu. Fakat kazanan 12 Years a Slave/ 12 Yıllk Esaret filmindeki performansıyla Lupita Nyong’o kazandı.

Dallas Buyers Club / Sınırsızlar Kulubü’ne 2 oscar
Hollywood’un yakışıklı sarışın karakterleri kategorisinde yer alan Matthew McConaughey 2013 yılında rol aldığı filmlerde gösterdiği performansla sinemaseverlerin beğenisini kazanmayı başardı. Belki de 2013 yılına yayılan performansı ve Dallas Buyers Club / Sınırsızlar Kulübü filminde canlandırdığı Ron Woodroof karakteri ile hayalini bile kuramayacağı oscar heykelciğini layık görüldü. 2013 yılına kadar hiçbir büyük festivalde adaylığı bulunmayan McConaughey, belkide ilk kez oyunculuğunu gösterdiği bir yapımla oscar’ı kazandı diyebiliriz. (Bu arada The Wolf of Wall Street filmindeki Mark Hanna karakteri ile en iyi yardımcı erkek olarak aday gösterilmesi gerektiği kulislerde konuşulmuş.)

Dallas Buyers Club / Sınırsızlar Kulubü filmine 2. heykelciği kazandıran performans ise Jared Leto oldu.En iyi yardımcı erkek oyuncu kategorisinin favorisi gösterilen Jared Leto, birçok festivalden ödül kazanmıştı. Uzun bir sessizlik dönemi geçiren oyuncu, belki de yıllardır beklediği rol buymuş gibi hissetmemizi sağladı. Bu kategori de rakipsiz görülen Leto, ödülü sonuna kadar hak etti.

86.Oscar ödül törenleri sönük ve kazananları önceden tahmin edilebilecek bir şekilde son buldu. Kazananlarını yazdığım yazımın devamında ise 86.Oscar ödül töreninin görmezden geldiği film ve oyuncu performanslarını ise hafta sonu ekimiz olan Ha-Ki’ye saklıyorum.

You may also like

Comments

Comments are closed.