Doğa MücadelesiManşet

Kışladağ altın madeni davası Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor

0

Kışladağ’da Eldoradogold-Tüprag Şirketi’nin altın madeni faaliyetinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne dava açıldı.

1-kisladag-mine

Uşak ilinin Eşme ve Ulubey ilçeleri arasında kalan Kışladağ’da 70 bin ton siyanürün kullanıldığı ve faaliyete başladığı 2006 yılından beri civardaki köylülerin yoğun muhalefetiyle karşılaşmış olan altın madeninin kapatılması talebi Anayasa Mahkemesi’nde taşındı.

Manisa İdare Mahkemesi’nden ÇED olumludur raporuna iptal kararı çıkmış, Danıştay 6.Dairesi 2007 yılında tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı üzerine işletme mühürlenmişti. Temyiz incelemesi sonucu Danıştay davanın reddi kararını bozma kararı vermiş, bu karar idari yargılama usulüne aykırı biçimde yürütmeyi durdurma kararının kaldırılması gibi değerlendirilip  Eldoradogold-Tüprag Şirketi çalışmaya başlamıştı.

inay_829294723

“Bölgede kuzu ölümleri hala devam ediyor”

Altın madeninin civarındaki köylerde 2006 yılından beri kuzu ölümleri, sakat doğumlar, düşük devam ediyor. Maden ilk açıldığı dönemde iki bin kişi zehirlendi. Köyün çeşme suyunda yüksek miktarda arsenik bulunduğu tespit edildi. “Kışladağ’dan Mektup Var” kitabının yazarı Muammer Sakaryalı kuzu ölümlerinin devam ettiğini fakat insanların artık saklamayı tercih ettiğini söylüyor. “İşler açığa çıktığında herhangi bir tedbir alınmadı. İnsanlar da yetkililerin duyarsızlığını gördükçe her şey normalmiş gibi davranmaya başladı. Düşükler devam ediyor.”

2008 yılında kuzu ölümleri ortaya çıkınca Tarım Müdürlüğü veterinerlerine yaptırdığı incelemenin sonucunda hastalıkların “viral” olduğunu ileri sürmüş, bulaşıcı şap hastalığı şüphesine karşı da köyde geçici karantina uygulaması başlatıldığını açıklamıştı.

İnay Köyü’nün suyunda arsenik miktarı 9 kat arttı 

Kışladağ Altın Madeni’nin çevreye yaydığı ağır metal geçtiğimiz sene belgelenmişti. Ekim 2013’te CHP Uşak milletvekili Dilek Akagün ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Tahir Öngür’ün civarı köylerin sularında yaptıkları incelemede 10 miligram olan tehlike sınırına çok yakın rakamlar çıktığı ortaya konulmuştu. :İnay Köyü’nde 2006 yılında, yani maden açılmadan önce suda 0,03 değerinde arsenik varkeni bu sayı bugün 9,92. Karacaahmet Köyü’nde 32 miligram, Söğüt Çeşme Köyü’nde 12,25 miligram, Gümüşkol Köyü’nde 9,32 miligram arsenik var.

Davanın avukatı Arif Ali Cangı, Anayasa Mahkemesi’nin değerlendirmesi gereken yönleri şöyle açıklıyor: “Yapılan yargılamada Danıştay’ın bozma kararının gereği yerine getirilmemiştir, davacıların bilirkişilere ve raporlarına itirazları gerekçesiz reddedilmiş, bu şekilde adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. Sağlıklı çevrede yaşama hakkı ilkesi ihlal edildi; siyanür zehirlenmesi, sakat kuzu doğumları ve ölümleri, 2013 yılında içme ve sulama kuyularından alınan su örneklerinde çıkan yüksek arsenik ile öngörülen risk gerçekleşmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin ve Danıştayın yasa ve yönetmeliklerle ilgili verdikleri iptal kararları gözardı edilerek etkin iç hukuk yollarına başvuru hakkı da ihlal edildiği için davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyoruz”

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.