ManşetUlaşım

AB’de binek araç salımlarına yeni sınır

0

AB ülkelerindeki binek araçlar, Avrupa Parlamentosu’nda onaylanan tasarıyla dünyanın en düşük CO2 salım hedeflerine sahip olacak.

photo

Fotoğraf: Adrian Sherratt/Alamy

Mevcut hedefleri düzenleyen yönetmelik üzerinde öngörülen değişikliklere göre 2020 yılına gelindiğinde her üretici firma trafiğe kaydettirdiği yeni binek araçların ortalama CO2 salımlarını kilometre başına 95 gram ile sınırlamak zorunda. Bu sınırın üzerine çıkan bir filo ortalamasına sahip üreticileri büyük cezalar bekliyor.

Endüstri, 2015 yılı için öngörülen ve beklenenden erken ulaşılan 130 g/km’lik sınırla karşılaştırıldığında %27’lik düşüş anlamına gelen yeni hedefi yakalamanın çok da zorlayıcı olmayacağı görüşünde. Bunu destekleyen bir veri, yönetmeliklerin getirdiği baskının yanında artan tüketici bilincine uygun araçlar üretmeye zorlayan rekabet koşulları sayesinde, 2007 yılında 159 g/km olan yeni araç salımları ortalamasının 2012 yılında 132 g/km’ye düşmüş olması.

Düşük salımlı araçlara “süper-katsayı

95 g/km sınırı üreticilerin trafiğe kaydettirdiği tüm araçların ortalama salımı üzerine olduğu için yönetmelik bu sınırdan yüksek salıma sahip yeni araç üretilemeyeceği anlamına gelmiyor. Ancak üreticiler böyle araçlar üretmeye devam etmek istiyorlarsa, düşük salımlı binek araç gamlarını da geliştirmek zorunda.

Yönetmelik bu noktada yeni döneme geçişi kolaylaştırmak ve yeni teknolojileri teşvik etmek adına 50 g/km’den düşük binek araçlara “süper-katsayı” uygulanmasını getiriyor. Buna göre üreticilerin filo ortalaması hesabında 50 g/km’den düşük salımlı her araç 2020 yılında 2; 2021 yılında 1,67; 2022 yılında 1,33; 2023 yılında itibaren ise 1 araç olarak hesaba katılacak. Mevcut içten yanmalı motor teknolojisi ile yakalaması mümkün olmayan bu seviyeye inmek için üreticilerin elektrikli, hibrit ve şarj edilebilir hibrit araçlara yatırım yapması bekleniyor.

Yıllık 15 milyon ton CO2 salımı tasarrufu sağlayacağı öngörülen bu hedeflerin 2025 ve sonrasında ne seviyeye çekileceğinin 2015 yılı sonunda görüşülmesi de aynı tasarı ile karara bağlanmış durumda.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.