ManşetTürkiye

Başbakan’ın oğluyla yaptığı iddia edilen görüşmelerin kaydı siyaseti karıştırdı

0

tayyipbilalDün akşam saatlerinde son zamanlarda yayınlanan en çarpıcı telefon dinlemesi Türkiye siyasetini sarstı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘la oğlu Bilal Erdoğan arasında yolsuzluk operasyonunun olduğu 17 Aralık 2013 günü sabah saatlerinden itibaren birkaç kez ve 18 Aralık günü de bir kez yapıldığı iddia edilen telefon görüşmelerinin kaydında Başbakan, oğluna evdeki paraları nasıl elden çıkaracağını anlatıyor.

Gerçek olup olmadığına dair yoğun bir tartışma yaratan kayıtlarda Başbakan Erdoğan’ın sesinin kısık ve tedirgin olduğu dikkati çekiyor. İkili konuşma boyunca dinlendiklerinden ve izlendiklerinden bahsediyorlar. Sosyal medyada gece boyunca çok sayıda ses mühendisi ve tonmayster bu tür bir ses kaydının sahte olarak imal edilmesinin imkansız olduğunu ve kaydın gerçek göründüğünü açıklarken, gece geç saatlerde Başbakanlık’tan yapılan açıklamada kaydın “ahlaksızca bir montaj “olduğu iddia edildi.

YouTube’da “Başçalan” adlı bir hesap tarafından paylaşılan kaydın internete düşmesinin ardından siyaset hareketlendi. Başbakan Erdoğan, gece geç saatlerde MİT müsteşarı Hakan Fidan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile bir araya geldi. Görüşmeye daha sonra Beşir Atalay da katıldı. Öte yandan yine gece geç saatlede olağanüstü toplanan CHP Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada kaydın gerçek olduğu kanaati bildirilerek hükümet istifaya davet edildi. Cumhuriyet gazetesi ise web sitesinden Başbakan’ın 2 gün önce Sivas mitinginde yaptığı konuşmada  “Bir Başbakan’ın eşiyle ve çocuğuyla konuşması dinlenir mi? Bu nasıl bir insanlıktır. Bunun ne hukukta yeri var. Ne insanlıkta yeri var ne de vicdanda” dediği hatırlatılarak Başbakan’ın ses kayıtlarından haberdar olduğu ve çıkacak tapenin sinyallerini verdiği yorumu yapıldı.

Kayıtlarda neler var?

T24’ün yaptığı özete göre Tayyip Erdoğan’la oğlu Bilal Erdoğan arasında yapıldığı iddia edilen konuşmalarda öne çıkan noktalar şöyle:

Kayda yansıyan ilk telefon görüşmesine göre, Erdoğan, 17 Aralık saat 08.02’de üç bakanın oğlunun evinde arama yapıldığını söylediği Bilal Erdoğan’a “Evinde ne var ne yok, sen bunları bir çıkar” diyor. “Bende ne olabilir baba senin para var kasada” yanıtını alan Başbakan, kızı Esra Albayrak ile evli Berat Albayrak’ta da para olduğu ima ederek “Şimdi bir araya gelin. Amcanı da al, Ziya Enişten de var mı, yok mu bilmiyorum da tamam mı, Burak Abi’ne de hemen şey yap” ifadesini kullanıyor. Başbakan’ın “Bilgiler onda var” diyerek kendisine gönderdiğini söylediği kızı Sümeyye Erdoğan için Bilal Erdoğan, “Tamam baba, Sümeyye bana nereye götüreceğimi söyleyecek” diyor.

Aynı gün saat 11.17’de yapıldığı ve Başbakan ile oğlu arasında geçtiği öne sürülen ikinci görüşmede, Bilal Erdoğan, “Baba Hasan Abi, abim Berat, amcam bir şeyler düşünüyoruz. Berat diyor ‘Faruk’a diğer işler ilgili hemen vereyim diyor, öbür paraları işlediği gibi işlesin zaten konuşmuşsunuz önceden, onu yapalım mı ciddi bir miktarı o şekilde halledebiliriz” diyor. Başbakan’dan “Olabilir” yanıtını alan Bilal Erdoğan, “Tamam, öbür bir kısmını da Mehmet Gür ile ortak işe başladığımız için, bir kısmını al sende dursun, projeler geldikçe oradan kullanırsın diye verelim mi diyoruz, böylelikle azaltıp geri kalanı da başka bir yere taşıyacağız” ifadesini kullanıyor. Kayda göre, Başbakan telefonu kapatırken oğlunu “Tamamiyle sıfırlamanızda fayda var” diye uyarıyor.

Gün içinde saat 15.39’da yapıldığı ileri sürülen üçüncü telefon görüşmesine göre, Başbakan Erdoğan’ın yönelttiğiSana diğer verdiğim görevler tamam mı” sorusuna Bilal Erdoğan şöyle cevap veriyor: “İşte akşam bitirmiş oluyoruz. Bir kısmını hallettik. Berat ile ilgili olan kısmını hallettik. Şimdi Mehmet Gür ile ilgili olan kısmı herhalde önce halledeceğiz. Geri kalan kısmını da artık karanlık olunca halledeceğiz.”

17 Aralık’ta yapıldığı söylenen son telefon görüşmesinde Başbakan’ın “Büyük ölçüde derken sıfırladınız mı yoksa” sorusu üzerine bu kez Bilal Erdoğan şu yanıtı veriyor: “Sıfırlamadık babacığım, şöyle ki, bir 30 milyon Avro gibi bir miktar daha var, eritemedik henüz. Bu şey aklına geldi Berat’ların, Ahmet Çalık’ın alacağı ekstra bir 25 milyon dolar kalmış. Onu oraya verip o para gelince onu şey yaparız diyorlar, üstüyle de Şehrizar’dan daire alabiliriz diyor, sen nasıl bakarsın baba?” Bilal Erdoğan’ın “Çalık’a 25 milyon dolar aktarımı ve Şehrizar’dan daire” sorusunu yinelemesi üzerine Başbakan “ Tamam yapın, yapın” diyor. Konuşmanın devamında soy ismi belirtilmeyen Mehmet adlı birine “20 milyon dolar verdiklerini” söyleyen Bilal Erdoğan, paranın bir kısmını da “10 milyon Avro alabiliriz” dediği aktarılan “Tunç Abi”ye verdiğini söylüyor.

Yolsuzluk operasyonundan bir gün sonra, 18 Aralık’ta saat 10.58’de yapıldığı ileri sürülen beşinci ve son görüşmede, Başbakan oğluna “Tamamen sıfırlandı mı?” diye soruyor ve Bilal Erdoğan’dan şu yanıtı alıyor: “Yani sıfırlandı derken, nasıl diyeyim, işte bende bir, bu Samandıra’nın ve Maltepe’nin paraları vardı, 730 bin dolar ve 300 bin lira, onları da, bizim Faik Işık’a borcumuz vardı 1 milyon lira, ona vereceğim, üstünü de ‘akademiye aktar’ diyeceğim.” Başbakan “Açık konuşma” uyarısı yaptıktan sonra Bilal Erdoğan’a “Samandıra vesaire nerenin olursa olsun üzerinde tutma” diyor. Konuşmanın devamında Bilal Erdoğan takip edildiğinden şüphelendiğini söyleyince Başbakan, “Biz sana ne diyoruz ta baştan beri” diyor. Kaydın bugün siyasette nelere yol açacağı merakla bekleniyor.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.