İklim KriziManşet

Kuraklıkla ilgili bizim mi kafamız karışık, hükümetin mi?

0

Her gün kuraklığı teyit eden yeni bir gelişme oluyor. İstanbul ve Ankara’da barajların su oranı yüzde 30’a düştü. Ülkenin çeşitli bölgelerinden nehirlerin kuruduğuna dair haberler geliyor. Kuraklık planına sahip olması gereken Türkiye’de, hükümet yetkilileri şimdiye kadar birbirini tekrar eden demeçlerden öteye geçmedi.  Tarım ve Gıda Bakanı Mehdi Eker “beklenen yağışın gelmemesi durumunda kuraklık yaşanacağını” söylerken Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu kuraklıla ilgili “meslek sırrı” bir planları olduğunu açıkladı.

Yağmur bereketiyle gelmedi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kuraklığa bağlı olarak gıda fiyatlarının artması üzerine 19 Ocak’ta “yağmurun bereketiyle gelmesi için dua etmemizi” salık vererek “Ama endişe ediyoruz” demişti, “Şu anda tarımsal kuraklıkla ilgili bunu söyleyebilirim. Yağmur gelirse büyük ölçüde rahatlarız.”

3aylik_nyi (1)

Aradan geçen bir ayda beklenen yağışlar bir türlü gelmedi. Meteoroji Genel Müdürlüğü’nün üç aylık kuraklık analizi raporuna göre, Marmara, Doğa Akdeniz ve Batı Karadeniz olağanüstü kurak, İç Anadolu ve Doğu Anadolu orta kuraklıkta, İç Ege ise şiddetli kuraklık çekiyor.

Hava sıcaklığı düşüyor, kuraklığa çözüm mü?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden bugün yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığı batı bölgelerde 2 ila 4 derece azalacak. Kuzeybatı kesimler ile öğleden sonra iç ve batı bölgelerin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Fakat uzmanlar, bahar yağışlarının kuraklığa çözüm olmayacağını belirtiyor.

tarim-bakani-eker-kuraklik-endisemiz-var-ilkb-2-5705362_400

Eker: Yağış olursa endişelerimiz ortadan kalkar

Bakan Mehdi Eker, dün kendisine kuraklığı soran gazetecilere şu cevabı verdi: “Özellikle Akdeniz, yer yer Orta Anadolu’da bizi endişeye sevk edecek gelişmeler oldu. Ocak ayının sonunda yağan bir miktar yağış endişemizi biraz giderdi. Ama halen bazı bölgelerde endişemiz devam ediyor. Önümüzdeki aylarda yağış olursa endişelerimiz ortadan kalkar. Eğer beklenen yağış gelmezse, Türkiye’de bir kuraklık meydana gelebilir.”

Eroğlu: Vatandaşlarımız kuraklığı siz düşünmeyin, bize bırakın 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, “gizli bir planla” kuraklıktan kurtulacağımızı iddia ediyor. Fakat önce, Bakanın konuyla ilgili ay başındaki açıklamasına bakalım:

3 Şubat’ta konuyla ilgili soruya “bir kuraklık var, bunu itiraf edeyim” cevabını veren Eroğlu, Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını vurgulayarak “2000 ve 2007’den sonra 2014’te kuraklık görülüyor. Buna karşı tedbirleri aldık. Geçmişte bir kuraklık olduğunda bile şehirler susuzdu, ama şu anda susuz şehrimiz yok. Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Kars dahil nereyi isterseniz, her şehrimizde su var. 76 büyük proje ile şehirlerimizin 2040 hatta 2050 yılına kadar su meselesini çözdük” demişti.

veysel-eroglu

Kuraklıkla ilgili üç gizli plan 

22 Şubat’ta aynı sorunun cevabına Eroğlu “Dünyada su denilince biz bilinen isimiz. Bizim büyük bir tecrübemiz var. ” diyerek başladı.
Bütün illerin su meselesini baştan sona masaya yatırdıklarını aktaran Eroğlu, “Ama herhangi bir tehlike olmadığını ifade edeyim. Mesela özellikle Sabanca Gölü’nde azalma olduğundan Kocaeli ve Sakarya’nın su sorunu olacağı yönünde iddialar vardı. Ama baktım hiçbir problem yok. Sapancamız da yeteri kadar su var. Vatandaş endişe etmesin. Ama endişesini de haklı görüyorum. Ankara’da, İzmir’de, İstanbul’da nereye bakarsanız bakın bu sıkıntıları bildikleri için, su taşımaktan dolayı genelde çok büyük sıkıntılar çekmişlerdi. Değerli vatandaşlarımızı lütfen bunu düşünecek olan biziz, bunu siz düşünmeyin, rahat olun. Allah’ın izniyle eski günleri yaşatmayacağız. Su her daim akacaktır” dedi.

Türkiye’nin kuraklık konusunda şu an A planını uyguladığını belirten Eroğlu, ardından B ve C planlarına geçeceğini söyledi. Bu planların ne olduğu sorusuna ise “Bu teknik bir konu tamamen meslek sırrı” cevabını verdi.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.