DünyaManşet

Ukrayna’da kan durmuyor

0

Dün gece Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Kiev merkezindeki Bağımsızlık Meydanı’na girilmeyeceğini açıklanması ve muhalefet ile birlikte görüşmelerin devam edebilmesi adına geçici ateşkese karar verilmesine rağmen bu sabah yaşanan kanlı çatışmalarda en az 22 kişinin öldüğü belirtiliyor. Üç aydır süren kanlı çatışmalarda ölenlerin sayısı 50’yi geçti.

ukra

Fotoğrafçı Bulent Kilic/AFP, 20 Şubat, Kiev

Parlamento tahliye edilirken, bu sabah Kiev’e gelen Almanya, Fransa, Polonya Dışişleri Bakanları ile Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in yapacağı toplantı güvenlik nedeni ile iptal edildi. Bakanlar Brüksel’e doğru yola çıktı. AB’nin dış politika şefi Catherine Ashton “tüm seçenekleri” gözden geçirmek için liderlere çağrıda bulunmuş ve birliği acil toplantıya çağırmıştı. AB’nin bugün Brüksel’de, Ukrayna’daki şiddetin sorumlularına yönelik yaptırımları konuşması bekleniyor.

‘Terörle mücadele’ operasyonu

Güvenlik Servisi, bu hafta başında “kamu düzenini sağlama ve ülke sınırlarını koruma” gerekçesiyle ulusal çapta terörle mücadele operasyonunu başlatıldığını açıklamıştı. Savunma Bakanlığı,  operasyon kapsamında orduya evleri ve araçları arama, gözaltına alma ve hatta ateş açma yetkisi gibi geniş yetkiler verdi. Dün de Genelkurmay Başkanı görevine Deniz Kuvvetleri Komutanı getirildi.

Ülke dışından tepkiler 

Polonya Başbakanı Donald Tusk Varşova’da “Bir sivil savaşın ilk saatine tanıklık ediyoruz. Protestolar esnasında insanlar ölüyor ve yaralanıyorsa sorumlu yetkililerdir. Kiev’de bu konu ile ilgili hiçbir şüphe yok” açıklamasını yaptı. Almanya da Polonya’ nın şiddetin sorumlularına karşı yaptırım çağrısına destek verdi.  İsveç Dışişleri Bakanı, Yanukoviç’in ellerini kana buladığını belirtirken, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius yaptırımların olası olduğunu söyledi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden de şiddete yönelik duyduğu “derin kaygıyı” dile getirdi ve hükümete şiddeti bitirme çağrısında bulundu.

Rusya

Rusya, yaşanan çatışmalarda ABD ve AB’yi suçlayarak şiddetin artmasından “Batılı politikacılar” ile “Avrupa kurumları”nı sorumlu tutuyor.

17 Şubat’ta muhalefet liderlerinden Klitschko ve Yatsenyuk’un yeni bir hükümet oluşturmak amacıyla mali ve siyasi destek aramak için Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldiği sırada Maliye Bakanı Anton Siluanov tarafından 20 milyar Dolar’lık tahvil alımı ile beraber tahvil alımına devam edeceği açıklaması yapıldı.

Göstericilerin talepleri

Gösteriler Cumhurbaşkanının AB ile ekonomik anlaşmadan çekilmesi ve yerine Rusya’nın 15 milyar Dolarlık tahvil alımı ve doğalgazda %33’lük indirim teklifini kabul etmesi ile başlamıştı. Bu durum AB ile bağların kopmasını istemeyen demokrasi yanlısı nüfusun büyük bir bölümünü kızdırmıştı. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı taraftarları ise Rusya ve Ukrayna arasındaki ekonomik ilişkilerin yakın olmasını destekliyor. 

Muhalefet, Yanukoviç’in yetkilerini arttıran anayasal değişiklikleri kaldırmak ve Ukrayna’yı AB üyeliği yoluna koymak istiyor. 

(Reuters,Bloomberg,Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.