Hayvan HaklarıManşet

BP’nin petrol sızıntısı yunusları hasta ediyor!

0
Bilim insanları Meksika Körfezi’ndeki hayvanların eksik diş gibi çeşitli deformasyonlara uğradığını söyledi.

Kashmira Gander imzasıyla Independent gazetesinde yer alan haberi, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Özlem Söker‘in çevirisiyle yayınlıyoruz.

***

Amerikalı araştırmacılar , BP petrol sızıntısından bir yıl sonra Meksika Körfezi’nde eksik dişler ve akciğer hastalıkları gibi deformasyonlara sahip şişe burunlu yunuslar buldu.

Kashmira Gander

Kashmira Gander

Bu memeliler hormonal dengesizlikler, zatürre ve karaciğer hastalıklarından muzdaripler. Ayrıca hamile bir dişinin ölü fetüs taşıdığı da gözlemlendi.

Yunusların sağlığına odaklanan ilk büyük araştırma, Deepwater Horizon petrol platformunun Nisan 2010’da patlamasından sonra yapıldı ve 4.9 milyon varile eşdeğer miktarda petrolün denize karıştığı saptandı.

2011’de yürütülen araştırma süresince, bilim insanları Louisiana kıyıları açıklarındaki yunusları sağlık kontrolü için kısa bir dönem gözlem altında tuttu.

Yakalanan 32 yunustan yarısının ağır hasta olduğu ya da ölüm riski taşıdığı tespit edildi.

Yunusların sağlık durumu Florida Sarasota Körfezi’nde yaşayan ve petrol sızıntısından etkilenmeyen 27 şişe burunlu yunusunki ile karşılaştırıldı.

Vücudun strese verdiği tepkileri yöneten böbreküstü bezi salgılarının bu yunuslarda önemli ölçüde düşük seviyelerde olduğu ve ağır akciğer hastalıklarının Louisiana yunuslarında beş kat daha yaygın olduğu gözlemlendi.

‘’Ben hiç hastalığın bu kadar yaygın olduğu bir hayvan topluluğu görmedim.’’ diyor makalenin ana yazarı, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) araştırmacısı ve güney Amerika yunusları uzmanı Lori Schwacke .

Bilim insanları Meksika Körfezi’ndeki hayvanların eksik diş gibi çeşitli deformasyonlara uğradığını söyledi.

Bilim insanları Meksika Körfezi’ndeki hayvanların eksik diş gibi çeşitli deformasyonlara uğradığını söyledi.

‘’ Hastalık her vahşi hayvan popülasyonunda vardır. Ama Barataria Koyu’nda yaşayan hayvanlardaki kadar kötüsünü hiç görmemiştik.’’ diye de ekliyor.

Barataria Koyu’ndaki yunuslardan üç tanesi neredeyse bütün dişlerini kaybetmiş, diğer üçünün ise olması gereken sayının yarısı kadar dişi var. Yunusların genellikle 78-106 civarında dişi oluyor.

Petrol firması BP, ‘Çevresel Bilim ve Teknoloji’ dergisinin Aralık sayısında yayınlanan raporun ‘’sızıntı ile neden-sonuç ilişkisi kurmakta yetersiz kaldığını’’ ifade etti.

BP ayrıca NOAA’nın Şubat 2010’da, sızıntıdan üç ay önce, Meksika Körfezi kıyılarında meydana gelen 1000’den fazla yunusun beklenmedik ölümü ile ilgili verileri de açıklamasını istedi.

Bilim insanları sızıntıdan önce yunusların sağlığı üzerine yapılan bir araştırma olmadığı için, bu araştırmanın Deepwater sızıntısının yunuslarda sağlık problemlerine neden olduğunu kanıtlayamadığını kabul ediyorlar.

Fakat araştırmacılar Louisiana yunuslarında, Florida yunuslarına göre daha düşük seviyede zirai ilaçlara ve alev ilerletmeyen kimyasallara rastlandığını ve bu yüzden tarımsal kimyasalların suya karışmasının ve sıradan kirliliğin hastalıkların sebebi olamayacağının altını çiziyorlar.

Yeşil Gazete için çeviren: Özlem Söker

(Independent, Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.