GündemManşet

Ankara’da 15 günlüğüne OHAL

0

Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nden çıkan karar göre yaklaşık üç milyon kişinin yaşadığı Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar’da yaşayanlar veya bölgelerden geçenler 13 Şubat-27 Şubat 2014 tarihleri arasında aranabilecek. Avukat Ergin Cinmen herhangi bir s0mut şüphe belirtilmeden verilen kararın hukuki olarak “yok hükmünde” sayılması gerektiğini söyledi.

Kişilerin üstleri ve araçları ile özel kağıtlarının ve eşyalarının “önleme” amacıyla aranabilmesini sağlayacak karar Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün Ankara Vali Yardımcısı Fahri Aykırı tarafından imzalanan başvuru üzerine verildi.

12 Şubat’ta yapılan başvuruda genel arama talebinin gerekçesi olarak  “Milli güvenlik ve kamu düzeninin, genel sağlık ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, taşınması veya bulundurulması yasak olan her türlü silah, patlayıcı madde veya eşyanın tespiti amacıyla, hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca doğabileceği” olarak belirtiliyor.

Av. Ergin Cinmen: Bu karar yok hükmündedir

041Konuyla ilgili görüşünü aldığımız avukat Ergin Cinmen, kararı yok hükmünde gördüğünü belirtti. “Arama kararları yurttaşların temel hak ve özgürlükleriyle ilgili bir unsurdur; somut kuvvetli şüphe halinde söz konusu olabilir” diyen Cinmen, söz konusu kararın gerekçesinde bu somut kuvvetli şüphenin ne olduğunun belirtilmediğini hatırlattı.

Gerekçede somut bilgi bulgu olmadığı gibi “olası terör eylemlerini engellenmesi” gibi ibarenin de olmadığını belirten Cinmen, bu tür bir kararın Türkiye’de ilk defa verilmediğini, fakat mevzuatta bu konuda bir hukuki sakatlığın olduğunu söyledi.

“Sorun yargıçların hukuka bakışında”

“Bu kararlarda emniyet ‘toplu aramaya çıkacağız’ talebinde bulununca yargıç da kararı veriyor, ‘niye istiyorsunuz?’ diye sormuyor. Burada asıl sorun yargıcın kendini tasdik mercii olarak görmesi. Böyle kararlarla, üst aramasıyla ilgili kişilik hakları teoride kalıyor. Burada sorun emniyetle de ilgili değil, amirler güvenlik politikası gütmek isteyebilir; yargıçların vereceği kararlar bu yüzden önemlidir. Tamamen yargıçların hukuka bakışıyla ilgili bir sorun” açıklamasını yaptı.

(Yeşil Gazete)

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.