DünyaManşet

Tiflis’te Vake parkı nöbeti devam ediyor

0

Tiflis’teki Vake Parkı’nı hatırlıyor musunuz? Aralık başında, şehrin sayılı yeşil alanlarından biri olan, kültürel miras olarak kabul edilen Vake Parkı’nın üzerine yerel yönetim bir otel dikmek isteyince kentliler harekete geçmiş, iki hafta boyunca iş makinalarına karşı barikat kurmuş ve korumuşlardı.

cropped520_vakepark1

Epey tanıdık  bir hikaye değil mi? Aradan iki ay geçti ve şimdi Tiblisliler uluslararası destek çağrısında bulunuyor. Çünkü yerel yönetim protestolara rağmen geri adım atmadı ve parka giren iş makineleri 20 ağacı sökmüş durumda. Tiflis’teki gerilla bahçe sakinlerinden Data Lapauri’ye bağlandık ve Vake’deki son gelişmeleri aldık.

Tiflis Haritasında kırmızı yerler 1963'ten bugüne kaybedilmiş yeşil alanları gösteriyor

Tiflis Haritasında kırmızı yerler 1963’ten bugüne kaybedilmiş yeşil alanları gösteriyor.Vake Parkı, Tiflis’in yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan yeşil alanlarından sadece bir tanesi.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis, yeşil alanlar açısında dünyanın en fakir şehirlerinden biri. 2001 yılında yapılan bir araştırma kişi başına beşmetrekare yeşil alanın düştüğünü gösteriyor; bu oran geçen 13 sene içinde daha da azaldı. Vake Parkı ise son 10 sene içinde hukuk dışı yerel yönetim politikaları yüzünden neredeyse yarısını kaybetmiş. Gürcistan Anayasası’nda da, tıpkı Türkiye’deki bir madde var “herkes sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahiptir”. Bundan iki ay önce binlerce Tiflis’li, bu hakkı korumak için Vake Park’nın kalan kısmına yapılmaya çalışılan bir otel inşaatını engelledi. Protestolarla ilgili sadece Çevre Bakanlığı’nda bir açıklama geldi ve projenin yapılmaması gerektiğini söylendi fakat yerel yönetim kararından vazgeçmediği sürece Bakanlığın yaptırım gücü yok.

Data Lapauri

Data Lapauri

Tiflisliler otel inşaatını durdurabilmek için bir imza kampanyası başlatmış durumda. Şimdiye kadar yedi bin kusür kişinin imza verdiği kampanya belediyeye teslim edildi. Zaman sınırlaması olmayan kampanya kapsamında toplanan imzalar ileriki süreçte mahkemede kullanmak üzere biriktirilecek.

Parkın son durumuyla ilgili bilgi aldığımız Data Lapauri, aralık ayında 11’i yasadışı olmak üzere 20 ağacın kesildiğini, 28 Aralık’ta resmi belgelerin eksik olması nedeniyle belediye yetkililerini durdurabildiklerini söylüyor. “Fakat üç hafta sonra belgeleri tamamlayıp geri geldiler, bu sefer onları fiziksel olarak durdurmak zorunda kaldık. Yollara barikat kurup gerilla bir kamp oluşturduk ve 7 gün 24 saat parkı korumaya çalışıyoruz.”

Parkta dans atölyesi

Parkta dans atölyesi

Gezi Parkı’nda olduğu gibi, aktvisitlerin çoğu önceden birbirini tanımıyormuş; fakat gün geçtikçe çoğalıp güçlenmeye başladıklarını söylüyor Lapauri.

Vake Parkı’nı kurtarmak için şuradan imza kampanyasına destek olabilirsiniz.

Parktan kısa bir video da aşağıda:


(Yeşil Gazete) 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.