Türkiye

Munzur Çayı dereye döndü

0

Türkiye’nin debisi en yüksek nehirlerinden olan Munzur Çayı, kış mevsiminde karın az yağması ve kuraklık nedeniyle dere seviyesine kadar indi. Munzur Çayı’ndaki su seviyesi 80 yıldan beri ilk kez bu kadar düşük. DSİ şube müdürü Atik’e göre mayısa kadar kar yağmazsa sonbahara kadar ciddi kuraklık yaşanacak.

DSİ Şube Müdürü Şahin Atik, yaz mevsiminde kuraklığın yaşanacağı uyarısında bulunurken, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ise, “Gün gelecek su savaşlarına tanıklık edeceğiz” dedi.

Su seviyesi geçen yılan göre üçte iki oranında

Geçen yıl 17 Şubat günü Munzur Çayı’nda su debisi saniyede 57 metreküp akarken, bu yıl 17 Şubat günü yapılan ölçümlerde, su seviyesinin geçen yıla göre yaklaşık üçte iki oranda düşerek 24 metreküpe geriledi. Munzur Çayı ile Pülümür Çayı’nın su debisinin son 80 yılın en düşük seviyesine düşmesi nedeniyle Munzur Çayı’nı besleyen Uzunçayır Barajı’nda tek türbin ile elektrik üretim yapıldığı ve göldeki su kodunun ise en dip seviyeye ulaştığı öğrenildi.

fft5_mf30106

DSİ: Yeraltı kaynaklarını besleyecek kar yok 

Tunceli DSİ Şube Müdürü Şahin Atik, Munzur Çayı’nın su debisinin yıllık ortalamanın çok altına düştüğünü belirterek, “Malumunuz şu anda Şubat ayının ortasını geçtik. Normalde bu tarihte Munzur Dağları’nın zirvesinde 2-3 metre kar olması gerekirken, şu anda Ovacık ilçemizde dahil olmak üzere 15-20 santim bir kar mevcut ve diğer bölgelerimizde de tamamen kar yok. Dolayısıyla yeraltı kaynaklarımızı besleyen bu karlar eğer olmazsa, yaz aylarında çok büyük sıkıntı yaşayacağımız malum şu anda. Hali hazırda bütün köy çeşmeleri, daimi olan çeşmelerin kaynakları beslenmezse, dolayısıyla kurumaya yüz tutacaktır. Bu da köylerimizin susuz kalacağı anlamındadır” dedi.

Atik, Normalde Munzur Çayımız’ın yıllık ortalama debisinin 90 metreküp/saniye olduğunu, 2014 yılı ortalamasının ise 50-60 metreküplere kadar düşebileceğini belirtti.

Belediye Başkanı: belediyeler atık su projeleri geliştirmeleri 

Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin “suyun üstüne kurulmuş kent” olarak tanımladığı Dersim’de kuraklık böyle gözlenebiliyorsa dünyanın halini düşünmek istemediğini belirtiyor.

“Bunun temel nedeni dünyada ekolojik dengelerle, insanlar çok ciddi anlamda oynadılar ve bu gün bunun sonuçlarını yaşamaktayız. Gün gelecek ciddi anlamda su savaşlarına tanıklık edeceğiz. Bu onun belirtisi. Dolayısıyla bundan dolayı insanlarımızın var olan suyu nasıl kullanacağına, hatta bütün belediyelerde atık suyu değerlendirme üzerinden de projelerin geliştirilmesi gerekiyor. Biz belediye olarak da özellikle Dersim’in su sorununu birçok kaynaktan su toplayarak gideriyoruz. Su sorununu temelden çözmek için Mercan suyunu projelendirdik. Çünkü Mercan suyu debisi kolay kolay düşmeyen su havzası, çok güçlü olan bir su kaynağımız”

(DHA/Yeşil Gazete)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.