Doğa MücadelesiManşet

[Özel Haber] Çanakkale Çan’da ikinci termik santral için ÇED süreci başladı

0
2. Termik Santralin Yenice İlçesi’ndeki Çırpılar Köyü’ne kurulması planlanıyor

Çanakkale Çan bölgesine ikinci termik santrali projesinde ÇED raporu süreci başlatıldı.  Termik santral, doğal güzelliklerin yanıbaşında, tarımsal üretimin en yoğun olduğu yörelerden  Yenice Çırpılar’a yapılmak isteniyor.

Çanakkale’nin  Yenice İlçesi’nde Çırpılar Köyü’ne kurulması planan kömürle çalışacak termik santral için ÇED süreci başladı, 14 Mart’ta Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek. Çırpılar Köyü’nün şu an haberdar olmadığı bu durumda, ÇED raporunun onaylanıp onaylanmayacağı merak ediliyor. Çanakkale çevresinde yapılan termik santrallere, altın madeni arama çalışmalarına doğaya verilen zarara ve yok edişe karşı Çanakkale halkı ve de çevre dernekleri  tepkili.

2. Termik Santralin Yenice İlçesi’ndeki Çırpılar Köyü’ne kurulması planlanıyor

2. Termik Santralin Yenice İlçesi’ndeki Çırpılar Köyü’ne kurulması planlanıyor

ÇED raporunun onaylanması halinde Çanakkale Çevre Platformu projenin iptali için dava açacak.

Çanakkale Çevre Platformu’ndan Hicri Nalbant’la Yenice bölgesinde kurulan termik santrallerle ilgili konuştuk. Görüşlerini paylaşan Nalbant şunları söyledi:

26 Çanakkale_districts“Karabiga ve Biga bölgesindeki termik santraller şu an 14 bin MW kapasiteyi geçiyor. Bu bölge, enerji üretim merkezi olarak seçilmiş. Şu an yapılmak istenen termik santrallere karşı açılan davalarsa sürüyor.  Karabiga için yürürlüğü durdurma kararı alındı, ardından yeni ÇED raporu aldılar, yeni dava da açıldı. Kirazlıdere ve Karaburun için açılan davalar da karar aşamasında. ÇED raporu Çırpılar Termik Santrali için onaylanırsa, onu da yargıya taşıyacağız. EPDK(Enerji Piyasası Denetleme Kurulu)’nın bu kadar kolay santral kurma izni vermemesi gerekiyor.” dedi. Özellikle, Çanakkale’de bu bölgedeki yoğun santral kurmak istenmesinin nedeni hakkında ise Nalbant: “Çanakkale’nin enerji ihtiyacı 800 MW ise şu an kurulu güç 2000 MW ve bu 1700 watt’a çıkarılmak isteniyor. Temiz enerjiyi batıya satmak niyetindeler.”

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Çanakkale oluşumu koordinatörlerinden Oral Kaya’yla  bölge hakkında konuştuk:

Yenice Haritası

Yenice Haritası

“Yenice Bölgesi tarımsal anlamda doğal üretim yapılan verimli bir bölge ve Kapya biberinin doğal üretildiği tek yer. Bu bölge, ekonomik olarak da gelirini buradan sağlıyor.”

Çırpılar Köyü’nde termik santral konusunda henüz etraflıca bilgi sahibi değil. Çırpılar Köy Muhtarı Kenan Şen “şu an” santral için yorum yapmadı.

YSGP haftaya Çırpılar’ı ziyaret edecek, konuyla ilgili görüş alışverişinde bulunacaklar. 14 Mart’ta ise ÇED yönetmeliği kapsamında Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek.

Proje Hakkında

Taşzemin İnş. Madencilik San. ve Tic. A.Ş tarafından yapılması planlanan Çırpılar Termik Santrali, Kül Depolama Sahası, İR:60 ve İR:51267 Ruhsat Numaralı Kömür Sahaları ile Kırma Eleme Tesisi Projesi[1] Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandı, ÇED raporuna ise projede yer alan önlemler yeterli bulunarak karar verildi ve ÇED süreci başlatıldı. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü projeyle  ilişkili görüşler, sorular ve öneriler gönderilebileceği duyuru[2]sunu yaptı.

Santralin toplam kurulu gücü 150/0.98=153 MWm/150 MWe/150/0.365=414,36 MWt olacağı, proje kapsamında Çırpılar kömür sahasından üretilecek 1200 kcal/kg lık linyit kömürü kullanılacağı ve yıllık tüketim yaklaşık 2.122.725 ton olacağı düşünülüyor.  Projenin planına göre inşaatının 3 yıl sürecek, santral ömrünün ise 25 yıl olacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.