Hafta SonuManşetUncategorized

Yeşil mutfak denemeleri- Ispanak salatası

0
Ispanak salatası

Aşçılık okurken en keyif aldığım anlar- gerçi her anı ayrı keyifliydi ama- sınav zamanlarımızdı. Sınavın adını kötüye çıkaran sisteme inat, o an mutfakta olan tüm malzeme tezgâha serilir, malzemelerin içinden belirtilen zamanda bir başlangıç bir ana yemek ve bir tatlı yapmamız gerekirdi. Benim için hızlı düşünmenin, yaratıcılığın ve pek tabii deneme yanılmanın tavan yaptığı anlardı o sınav zamanları. Dilime, damağıma, burnuma ve ellerime güvenip zamanla daha da içime sinen yemekleri yaptığımı görmek, sanırım şu zamana kadar kişisel gelişim adına kendime yaptığım en büyük yatırım oldu.

Ola ki elinizde öyle kişisel gelişim kitaplardan biri varsa bu haftasonu, sakince kenara bırakın. Evdeki malzemeleri yayın şöyle bir. Sonra yalnızca burnunuza çalan kokuya, elinize, damağınıza güvenip başlayın. Gerisi zaten gelir.

Biraz cesaret isteriz derseniz, buyurun, bendeki malzemelerden aşağıdaki tarif çıktı.

Afiyet ve muhabbetle!

Ispanak salatası edit

Malzemeler:

300 gr bebek ıspanak

6-7 dilim kurutulmuş domates (haşlanmış)

1 portakal

1 soğan

3 çiçek brokoli

1 bardak haşlanmış mercimek (ya da isteğe göre başka bir bakliyat)

Zeytinyağı, nar ekşisi, limon, tuz

Hazırlanışı:

Bebek ıspanak, yaprakları daha gevrek olduğundan salata yapmak için daha uygun. Benim pazardan aldıklarım bebek ıspanak değildi aslında ama o kadar körpeydi ki salata için idealdi. Alışveriş yaparken aklınızın köşesinde bulunsun, böyle taze ve körpe olduğunda pişirmeye gerek yok. Hem Güneşin ’in dediği gibi sebzeleri ne kadar diri yersek o kadar iyi. Ama evdekilerin özel durumundan ötürü ben ufak bir pişirme uyguladım.

Temizleyip, elimizle ufalttığımız- yeşilliklere bıçak değdirmemek âdetim vardır, kenarların okside olmaması ve vitaminini kaybetmemesi için- ıspanakları en hafif olacak ve diriliğini koruyacak şekilde buharda* pişirmeyi tercih ettim. 5-7 dakika kadar pişirdikten sonra yeşilliğini koruması için soğuk- mümkünse buzlu- suyun içinde ıspanakları şokladım**. Brokolileri de 7 dakika kadar haşlayıp yine soğuk suda şokladım. Haşlanmış kurutulmuş domatesleri ve portakalı dilimledim. Az zeytinyağında soğanları soteledim, bir kesme şeker ve biraz nar ekşisi ekleyerek karamelize hale getirdim. Haşlanmış mercimekle birlikte tüm malzemeyi karıştırıp üzerine zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve tuzdan oluşan salata sonunu ekledim. Afiyetle yedim.

Biraz daha tatlı olmasını hayal ederseniz kurultulmuş kayısının bu salataya yakışacağını düşünüyorum. Ben eklemedim ama yukarıdaki tarife ceviz eklemek de güzel bir uyum yaratabilir.

* Buharda pişirme: Ben mari usulü bir tencerede kaynatılan suyun üstüne oturtulan delikli tencere içinde pişirme. Bu delikli tencere aparatı yok ise sebzeyi tercih edeceğiniz diriliğe göre süreyi ayarlayarak haşlama da yapabilirsiniz.

** Şoklama: Özellikle sebzelerde kullanılan bir teknik. Kaynar sudan çıkan sebze soğuk suya atılarak pişme işlemi durdurulur. Yeşil sebzelerde doğal renklerini korumaya, kabuklu sebze ve yemişlerde kabukların daha kolay soyulmasına yardımcı olur.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.