ManşetYerel

Cihangirliler otopark işgalindeki parklarını geri almak için sokakta

0
Cihangir Forumu'nun imza standı
Cihangir Forumu'nun imza standı

Cihangir Forumu’nun imza standı

İstanbul’un en merkezi, ama yeşil alandan yana en şansız semtlerinden biri olan Cihangir’de halk, 2006’da otomobillere kaptırdığı cep parklarını geri almak için sokağa çıktı. Cihangir Forumu tarafından başlatılan imza kampanyasının amacı Sıraselviler cadddesi üzerinde, Savoy Pastanesi’nin hemen yanındaki yaklaşık 200 metrekarelik alanı tekrar park haline getirmek. Cihangir Forumu bu amaçla Firuzağa meydanında stand açarak imza toplamaya başladı.

Cihangirliler’in en önemli buluşma yeri olan Firuzağa kahvesinin karşısında başlayan imza kampanyasına büyük ilgi var. Ben de standa uğrayıp imzamı attıktan sonra kampanyayı yürüten Cihangir Forumu’nda Hazal Köyel‘le görüştüm.

Köyel’in verdiği bilgiye göre sorun Savoy Pastanesi‘nin önünde o zamana kadar park olarak kullanılan kamuya ait bir alanın 2006’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satılmasıyla başlamış.

Sıraselviler ve Bakraç sokağın kesiştiği yerdeki park alanı 2006'dan bu yana otopark işgali altında (yeşille işaretli alan)

Sıraselviler ve Bakraç sokağın kesiştiği yerdeki park alanı 2006’dan bu yana otopark işgali altında (yeşille işaretli alan)

İmar planlarında park olarak gözüken alanın otopark olarak işletilmesi nedeniyle Cihangir Güzelleştirme Derneği dava açmış. Ancak davanın kazanılmasına rağmen değişen bir şey olmamış. 11 Mart’ta yeniden, bu kez açılan tapu iptal davasının görüleceğini söyleyen Köyel, bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne halkın park talebini bir kez daha göstermek ve tabandan baskı uygulamak için bu imza kampanyasını başlattıklarını söylüyor.

Ancak bu imza kampanyası son zamanlarda çokça görülen tipte, internet üzerinden yürütülen bir kampanya değil.

İşte otopark işgalindeki park alanı (Fotoğraf Radikal gazetesinden alınmıştır)

İşte otopark işgalindeki park alanı (Fotoğraf Radikal gazetesinden alınmıştır)

Kampanyayı sokakta başlattıklarını ve amaçlarının insanlarla yüz yüze temas ederek duyarlık yaratmak olduğunu söyleyen Köyel, kampanyayı internete taşımayacaklarını, sokakta stand açarak imza toplamayı sürdüreceklerini söylüyor. Amaçlarını da buranın otopark işgalinden kurtarılarak tekrar kamuya açık bir alan olması ve ölçülerine uygun bir park haline getirilmesi olarak açıklıyor.

Semtte Savoy’un yanındaki park olarak bilinen küçük yeşil alanın otopark tarafından işgalinin ardından Cihangir’de kalan tek park, Cihangir caddesi üzerindeki otopark’ın terasındaki betondan bozma Cihangir Parkı. Semtte yaşayanların ağaçların altında dinlenip toprağa basabileceği doğru dürüst bir yeşil alan olmadığından yakınan semt sakinlerinin ulaşabileceği en yakın park ise Taksim Gezi Parkı. Ama tabii açık bulabilirlerse…

Cihangir Forumu'nun başlattığı İmza kampanyası Firuzağa meydanında

Cihangir Forumu’nun başlattığı İmza kampanyası Firuzağa meydanında

Cihangir Forumu Gezi direnişinden ortaya çıkan park forumlarından biri. Yaz aylarında Cihangir Park’ında başlayan Forum, çalışmalarını çeşitli mekanlarda toplanarak sürdürüyor. Bugün başlayan imza kampanyası Cihangir Forumu’nun mahalleliyle buluştuğu mücadelelerden biri. Cihangir Forumu bundan önce de Sinan Çetin’e ait binalardan birindeki çevreye zarar veren cep telefonu baz istasyonunu kaldırtmıştı.

2006’da park alanının satılması ve otoparka dönüştürülmesi sırasında da semtte protesto gösterileri yapılmıştı.

Haber: Ümit Şahin – Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.