Hayvan HaklarıManşet

Maurius, ‘genleri değerli değil’ diye öldürüldü*

0

Kopenhag’da bir hayvanat bahçesi, 18 aylık Maurius isimli sağlıklı zürafayı ‘ötenazi’ adı altında öldürdü ve ziyaret saatinde aslanlara yedirdi. Hayvanat bahçesi yetkilileri, kararı “aynı soyun çiftleşmesini engellemek” için aldıklarını açıkladı. Danimarka’da bir başka hayvanat bahçesinde, yine “Maurius” isimli bir başka zürafayı da aynı tehlike bekliyor.

Geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen öldürme öncesinde, Maurius’u kurtarmak için başlatılan online imza kampanyasını 27 bin kişinin imzalamış, Avrupa’nın çeşitli hayvanat bahçelerinden zürafayı alma teklifleri yapılmıştı.

CNN’e konuşan Kopenhag Hayvanat Bahçesi direktörü Bengt Holst, zürafaların aynı soydan olan türdaşlarıyla eşleşmesinin genetik problemler yaratacağı, kararı bu yüzden verdiklerini” savunmuştu.

Kopenhag Hayvanat bahçesi önünde Maurius'un öldürülmesini engellemek için yapılan protesto gösterisi

Kopenhag Hayvanat bahçesi önünde Maurius’un öldürülmesini engellemek için yapılan protesto gösterisi

Hayvanlar genetik yapılarına göre “faydasız” olarak tanımlanıyor

Kuzey Danimarka’da bulunan, Jyllands hayvanat bahçesi de yaptığı bir açıklamada, kendi hayvanat bahçelerinden bulunan Maurius isimli zürafayı da öldürebileceklerini açıkladı. Jyllands’da bulunan iki erkek zürafadan biri olan Maurius, eğer dişi bir zürafa alınırsa adaşıyla aynı sonu paylaşacak.

“Avrupa çiftleştirme programı”na dahil olan iki hayvanat bahçesinde de, hayvanlar hayvanat bahçesinin koruma kurallarına uymuyorlarsa öldürülüyorlar. Program kapsamında, genetik yapıları sık rastlanan türdeki hayvanlar “faydasız” görülerek öldürülebiliyor.

Jyllands Parkı’nda çalışan Janni Løjtved Poulsen, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, yeni bir dişi zürafa alınır ve Maurius’la çiftleşmek için genetikleri uyuşmazsa Maurius’u “elbette” öldüreceklerini söylüyor. Kendisine 27 bin kişinin imzaladığı kampanya hatırlatılınca “bizi etkilemez” cevabını veriyor.

Daha once Kopenhag Hayvanat Bahçesi’nde iki leopar hasta oldukları gerekçesiyle öldürülmüş, dört sene once de üç Sibirya kaplanı Almanya’da bir hayvanat bahçesinde uyutulmuştu.

“Maurius’un ölümü hayvanat bahçelerinin neden kapatılması gerektiğini anlatıyor”

Independent’da Mimi Bekhechi’nin konuyla ilgili yazısına göre, Avrupa hayvanat bahçelerinde “fazlalık” olarak görülen yedi bin 500 hayvan var. Bekhechi, Maurius’un ölümünün hayvanat bahçelerinin kapatılmasını sağlamak için bir alarm görevi görmesini umduğunu belirtmiş.

Hayvanat bahçelerini savunmak için sıklıkla kullanılan “öğrenme” misyonuna da atıftan bulunan Bekichi, “hayvanat bahçesindeki hayvanlar, esir hayatı yüzünden yaşadıkları kızgınlıkla delirir ve onları ziyaret edenler bu yüzden hayvan doğasıyla ilgili anlamlı hiçbirşey öğrenemeden oradan ayrılır” diyor. Hayvanat bahçesinde kıstırılan hayvanların hayatını da Mairus’dan bahsederek şöyle anlatmış:

“Doğduğu andan itibaren Maurius, kendisini ele geçiren insanların elinde sefil bir yaşama mahkum edildi: gösteri amacıyla kullanıma, soğuk bir iklime ve evinden binlerce kilometre uzaklıkta bir yaşam”

* Bu haberde, hayvanat bahçesinin medyaya servis ettiği, zürafa Maurius’a yapılan kamuya açık otopsi ve aslanlara yedirme fotoğrafları özellikle kullanılmamıştır.

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.