ManşetSivil Toplum

Taksim Meydanı’yla ilgili dokuz soru

0

Beş aylık sessizliğin ardından, Taksim meydanı tadilatıyla ilgili görseller dün basına dağıtıldı. Topbaş, “mümkün olduğunca bol ağaçlı bir Taksim” yapacaklarını söylerken cevaplanması gereken pek çok soru var. Dokuz soru sıralayan mimar Korhan Gümüş, parkın en önemli meydanının parka çevrilmesinin “işlevinin değiştirilmesi” olduğu görüşünde.

taksim-2

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, dün önce ‘twitter’da, sonra Beyoğlu’ndaki toplu açılış töreninde basın dağıttığı Taksim Projesi görselleri hakkında tartışma devam ediyor.

Topbaş, mart ayında düzenlemenin yapılacağını, yine mart ayında ise projenin ihaleye çıkacağını açıkladı, “Yeşil dokusuyla, mümkün olduğu kadar bol ağaçlı ve çiçeklendirilmiş güzel bir Taksimi ortaya çıkaracağız”dedi.

Görsellerden anlaşıldığı kadarıyla, Gezi eylemlerinin başlamasına neden olan Topçu Kışlası inşaatı projede görünmüyor. AKM’nin önünde, cumhuriyet Caddesi istikametinde ve Gezi Parkı’nın önünde betona ekilmiş ağaçlar göze çarpıyor. Ayrıca AKM’nin önündeki alanda da basamaklı ve ağaçlandırılmış bir alan yapılması öngörülüyor.

Görsellerde yer verilmese de Topbaş, “Taksim’de henüz tamamlanmayan bir altgeçit olduğunu” da belirtti.

Taksim Platformu’ndan mimar Korhan Gümüş, beton meydanda ortaya çıkan ağaç alanlarını kastederek  “şehrin en önemli meydanın parka çevrileceğini, bunun da önemli bir işlev değişikliği anlamına geldiğini” söylüyor. Bu değişikliğin uzmanlar ve İstanbullularla müzakere edilmesi gerektiğinin” altını çiziyor.

Korhan Gümüş’ün yeni projeyle ilgili diğer soruları ise şöyle:

1) Alanın bu projeyle, ortaya yapılan kümbetlerle toplu gösteriye kapatılması söz konusu. Sayın Topbaş meydanın 1 Mayıs’larda, bayramlarda toplu gösterilere kapatılacağını nereden biliyor? Taksim’de bir daha konser, gösteri falan olmayacak mı?

taksim-3

2) Ayrıca yaya köprüsü, kültür mirası düzenlemenin onarımı da elbette ki önemli konular. Projede bu konuda bir bilgi yok. Gezi’ye gene araç girecek mi? Otopark kullanılmaya devam edecek mi? Ayrıca Gezi’yi diğer rekreasyon alanlarından koparan Park ve Bahçeler Şefliği’nin son olarak jiletli dikenli telle kapattığı bölümün de ne olduğunu da elbette ki merak ediyorum.

3) Görüntülerde mevcut Henri Prost’un tasarımı düzenlemeler, balüstradlar gözükmüyor. Acaba bu önemli kültür mirası örneği olan düzenlemeyi yıkıyorlar mı? Malum, Osmanlı döneminden, 6. Daire’nin yaptırdığı Belediye Bahçesi’nin mermer girişi, vazoları bir gecede yok edilmişti.

4) Yaya köprüsü ne oluyor? Bu konuda bir proje var mı? (Meraktan sormuyorum, park ortadan koparılmış durumda.)

5) Ağaçlar betonunun üzerinde nasıl olacak? Ayakta durabilmeleri, kökleri için bir metrelik kümbetler mi yapılacak?

taksim-56) Elmadağ kavşağında yayaların tünel rampasıyla cadde arasındaki betondan yürüdüğü ve bariyerlerin söküldüğü görülüyor. Demek ki servis yolunu ve caddeyi geçmek için bir yaya geçidi olacak. Trafik sinyalizasyonu konmamış. Granit kaplama üzerinden otobüsler geçebilecek mi?

7) Gezi’dekileri kesmeye kalkıştıktan sonra meydanın ortasına koru gibi ağaç dikmek şart mı? Burada konser, toplu gösteri yapılmayacak mı?

8) Zannedersem ilk defa proje çalışılmış. Peki eski proje ihalesi ne oldu? İBB bizim adımıza ödediği parayı geri aldı mı?

9) Projenin kurul onayı var mı?

Taksim Meydan Projesiyle ilgili iptal kararı halen geçerli

Taksim’de yayalaştırma, battı-çıktı, Gezi Parkı ve Topçu Kışlası’nı kapsayan Taksim projesinin önünü açan 17.01.2012 tarihli 1/5000 1/1000 nazım imar planın iptaline ilişkin açılan davada, bilirkişi heyeti plan tadilatlarının şehircilik, planlama ve koruma ilkelerine aykırı olduğu kanaatine varmıştı. Tarlabaşı Bulvarı – Cumhuriyet Caddesi arasındaki dalış tüneli, bu iptal kararına rağmen tamamlanmıştı. İptal kararıyla ilgili kesin hükmü Danıştay verecek.

(Yeşil Gazete) 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.