DünyaManşet

Fransa’da ilk Ruanda davası başlıyor

0

genocide-rwanda-mRuanda’da yaşanan katliamların üzerinden 20 yıl gibi bir süre geçerken, olayların sorumlularından biri ilk kez Fransa’da yargı önüne çıkıyor.

Hutu militanlarını silahlandırıp onları Tutsileri katletmeye yönlendiren Yüzbaşı Pascal Simbikangwa’nın duruşması Paris’te bugün başlıyor.

2008 yılında tutuklanan Simbikangwa, soykırım ve insanlığa karşı suç işlemek suçlamasıyla karşı karşıya.

Ruanda Soykırımı’nda yakınları kaybedenler ise davayı yıllardır sürdürdükleri mücadelenin bir ödülü olarak görüyor.

Ruanda Sivil Davacılar Kolektifi’nden Dafroza Gauthier, “Bu tarihi bir an. Bu 20 yıldır bu davayı bekleyenler için önemli bir an. Sadece yakınlarını kaybedenler için değil, olayların olduğu sırada yanlış bilgilendirilen Fransızlar içinde önemli bir an.” dedi.

Ruanda’daki soykırıma göz yummakla suçlanan Fransa ise kendi topraklarında yakalanan soykırım suçluları için 2012 yılında özel bir mahkeme kurdu.

Uzmanlar Simbikangwa davasının çok önemli bir sinyal olduğunu belirtiyor. Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu avukatı Celemence Bectarte, “Bu davanın mesajı aynı zamanda aradan geçen bunca yıl sonra sonunda Fransa’nın Ruanda Soykırımı şüphelileri için bir güvenli cennet olmayacağıdır.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Eski bir istihbarat subayı olan 54 yaşındaki Pascal Simbikangwa, Birleşmiş Milletler verilerine göre 1994 yılında çoğu Tutsi, yaklaşık 800 bin kişinin soykırıma uğramasında suç ortaklığı olmakla itham ediliyor.

(EN)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.