Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Kişisel Karbon Ayak İzi Rehberi – Devin Bahçeci

2 karbon ayakKüresel iklim değişikliği, her geçen yıl büyüyen bir tehdit olarak kendini daha fazla hissettiriyor. İklim değişikliğini durdurmak öncelikle politik mücadele yaparak mümkün. Öte yandan sivil toplumun, yurttaş insiyatiflerinin mücadelesinin önemi çok büyük.

Hepimiz iklim değişikliğine neden olan salınımları çok iyi biliyoruz. Alternatif, temiz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını da o derece iyi biliyoruz. İyi ve temiz olanı istemek her ahlaklı yurttaşın ödevidir. İklim değişikliğinin toplumsal yanı böyleyken, bireysel çözümleri de ihmal etmemek gerekiyor. Hülasası bir yanıyla okyanusa deniz yıldızlarını atan adamı toplumsal mücadeleye davet etmeli, öte yandan deniz yıldızlarını okyanusa atılmasına yardım etmeliyiz.

Acaba her bireyin ya da hane halkının karbon ayak izi ne kadar ? Bunun hesabını yapmak, kişisel yaşam alışkanlıklarımızı sorgulamak, sürdürülebilir bir gezegenin ön koşullarından. Elinizdeki hesabın öncelikle ülke ortalaması, ardından dünya ortalaması ile karşılaştırılması ve sırasıyla bunların kişisel karbon ayak izinizi azaltmak için hedef alınması zorunluluk.  Devin Bahçeci bir iklim aktivisti. Yaşıyla karşılaştırıldığında çok uzun bir zamandır küresel iklim değişikliğini durdurmak için çabalıyor. Birleşmiş Milletler’in düzenlediği iklim konferanslarında bulunuyor, savunuculuk ve politika yapma süreçlerine dahil olmaya çalışıyor. Türkiye’de ve pek çok ülkede özellikle gençlerin dikkatini çekmek ve bilgi düzeylerini arttırmak için eğitimler veriyor.

Kişisel Karbon Ayak İzi Rehberi, Devin Bahçeci’nin ziyaret ettiği pek çok şehirde kendisine sorulan sorulara yıllar içinde hazırladığı kapsamlı ama anlaşılması kolay bir rehber niteliğinde. Güncel veriler ve örnek tablolarla, kendi karbon ayak izinizi kolayca hesaplayabileceğiniz bir başucu kaynağı. Bu kitaptan elde edilecek bütün gelir, Devin Bahçeci’nin, Yeryüzü Derneği çatısı altında gerçekleştidiği iklim değişikliği eğitimlerinin finanse edilmesinde kullanılacaktır. Gezegenin karşı karşıya kaldığı, insan kaynaklı bu felaketler zincirine karşı, siz okurlarımızı da kişisel karbon ayak izinizi düşürmekten başlayarak iklim değişikliğini durdurmak için harekete geçmeye, hükümetleri ve Birleşmiş Milletleri ise aktivistlerin ve sivil toplumun çözüm önerilerini kabul etmeye çağırıyoruz.  (Tanıtım Bülteninden)

Kişisel Karbon Ayak İzi Rehberi
Devin Bahçeci
Yeni İnsan Yayınevi
2013

 

Kentlerde Yeşil Ulaşım – 3. Yeşil Ekonomi Konferansı 

3 yeşil ulaşımDünyada milyonlarca insan her gün bir noktadan bir başka noktaya seyahat ediyor. İnsanların gıdadan giyeceğe kadar onlarca farklı ihtiyacı çeşitli ulaşım araçları kullanılarak taşınıyor ve tüketicilere ulaştırılıyor. Günümüzde, mal ve hizmetlere erişim için ulaşım araçlarının ne kadar ve hangi sıklıkla kullanıldığı, hesaplaması zor bir matematik problemine dönüştü. Artan nüfus ve ticaret hacmi birçok sorunu beraberinde getiriyor, değişen yaşam tarzı kişi başına düşen seyahat sayısını artırıyor. Ulaşım araçlarının gelişmesiyle kat edilen mesafeler de uzuyor. Bu da hem yakıt hem de hammadde tüketiminin artmasına neden oluyor.
İnsanların kullandığı ilk ulaşım aracı hiç kuşkusuz kendi bedenleriydi. Yürüyerek avlanan, iş yerine giden insan bugün hem ürün transferi hem de bireysel ulaşım için fiziksel güçlerine bağlı olmayan araçlar kullanıyor. Uçak, tren, gemi, kamyon ve otomobil gibi birçok araç fosil yakıtlarla çalışıyor ya da kullandıkları elektrik fosil yakıtlardan sağlanıyor. Ulaşım sektöründe kullanılan araçların yüzde 92’sinin petrolle çalışıyor olması küresel iklim değişikliğine neden olan emisyonların artışına ve yerelde gürültüden ağır metal kirliliğine kadar birçok farklı çevre sorununa yol açıyor. Çevre kirliliğinin artmasının bir başka nedeni ise aynı zamanda sosyal sorunlar da yaratan özel araçların sayısının artması. Kara taşımacılığında motorlu taşıtların tercih edilmesi otoyollar, köprüler gibi birçok altyapı hizmetini de zorunlu kılıyor ve bunların her biri bir başka çevre sorunu yaratıyor.

Heinrich Böll Stiftung Derneği 3. Yeşil Ekonomi Konferansı’nda kentlerdeki ulaşım politikalarını tartışmaya açtı. Toplu ulaşım ama hangisi, metrobüs mü, metro mu yoksa otobüsler mi daha çevreci? Bisiklet yolları büyük kentler için olmazsa olmaz bir seçenek mi yoksa yeşil bir fantezi mi? 3. Yeşil Ekonomi konferansında bu sorulara yanıt bulunmaya çalışıldı. Bu kitap konferanstaki, sunum ve tartışmaları içeriyor. Atılması gereken “yeşil” adımların neler olduğunu bulmaya çalışıyor.

http://www.tr.boell.org/downloads/Yesil_Ulasim_SON_Yuksek_Cozunurluk.pdf

3. Yeşil Ekonomi Konferansı – Kentlerde Yeşil Ulaşım
Heinrich Böll Stiftung Derneği
2014

 

Küresel Krizlerden Sürdürülebilir Topluma Çağımızın Çevre Sorunları – Nükhet Barlas

1 Çağımızın Çevre Sorunları

İnsan etkinliklerini önümüzdeki riskleri azaltacak güvenli sınırlar içine çekerken, iklim değişikliği gibi tehditlere karşı da fiziksel ve sosyal altyapılarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Bu sürdürülebilir uygarlık ancak hepimizin katkılarıyla gerçekleşebilecek. Belki insanoğlunun en büyük düşmanı kendisi, ama en büyük umudu da öyle.

Kitapta küresel çevre sorunları Gıda ve Su, İklim, Enerji ve Atıklar, Ekoloji, Yeni Ekonomi Tartışmaları, Sürdürülebilirlik başlıkları altında altı bölümde ele alınıyor. Bu karmaşık ve çok-disiplinli konulardaki bilimsel bulgular, farklı tezler kolay okunabilir bir biçimde özetleniyor ve uygarlığımızın bu sorunlarla nasıl başedebileceği değerlendiriliyor.

Küresel Krizlerden Sürdürülebilir Topluma Çağımızın Çevre Sorunları
Nükhet Barlas
Boğaziçi Üniversitesi Yayınları
2013

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.