Hafta SonuManşet

Sahilde bir ressam

0

Ibeachslak kumların üzerinde paçalarını sıvamış bir adam, dini bir ayindeymiş gibi kendi etrafında kontrollü dönüşlerle elindeki tırmık ile nakışlar işliyor sahile. Şanslıysa dalgalar deseni silmeden önce 1-2 saati var. Eser tamamlanınca doğaya emanet ediyor ve ertesi gün geldiğinde temiz bir tuval ile karşılaşıyor. Bu tam teslimiyetin, doğanın kendisi üzerinde sanat icra etmenin ve geçici sonuçlar ile yaşamanın felsefi bir boyutu da var.

Kaliforniya’lı sanatçı Andres Amador kumsalı tuval, tırmığı fırça olarak kullanarak göz alıcı geometrik desenler ve çiçek motifleri yapıyor. Bir ressamın sadece bilek hareketleri ile tamamladığı resmi tüm vücudunu kullanarak tamamlıyor. Tamamladıktan sonra da fotoğraf çekiyor ve halkaların içinde birkaç dakika oturuyor, çizgilerin üzerinden geçip kendisini aştığını hissettiğinde oradan uzaklaşabileceğine karar veriyor.

Sanatçı ile yapılan röportajda eserlerindeki geçicilik üzerine şu açıklamayı yapıyor;

Felsefi olarak, geçiciliğin bana büyük bir etkisi olmuştur. Eninde sonunda, kendi varlığımızda geçicidir. Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. Bilinçaltında dünyaya demir atmış olduğumuzu hissedebiliriz.  Ancak bu bir yanılsamadır. Hayatı altüst etiğimizde elimizde güvenebileceğimiz sadece “değişim” kalır.

Sahilde resim yapmak amaçsız bir eylem olarak görülebilir. Ancak gerçekte, tüm eylemlerin özünde bu ‘anlamsızlık’ vardır. Ayakta dimdik durup kalbimizi tüm endişelerden uzaklaştırdığımızda ve tüm eylemlerimizin, başarılarımızın yağmur damlası gibi düştüğünü fark ettiğimizde geriye bizi daha güçlü, daha duygulu ve daha geçici yapan hoş bir kayıtsızlık kalır. Sevginin ifadesi olarak yapıldıktan sonra ne yaptığımızın önemi yok ne yaparsak yapalım kendimizi doğrularız ve dünyaya bir gerçeklik sunarız.

Bir insanın yaptıklarının doğanın karşısında hükümsüz olduğunu birkez daha hatırlatan kendi hayatımız gibi geçici olan bu çalışmalara bakmak koca evrende etkimizin aslında ne kadar az olduğunu gösterirken fona bir parça hüzün eşlik ediyor ancak en çokta hayranlık ve huzur.

 

7

 

8

 

9

 

4

 

10

 

5

 

6

 

1

Diğer fotoğraflar için sanatçının internet sitesini ve Facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.