Hafta SonuManşet

Gerçek temizliğin kafa açan Cumartesi hali – Mercan Uluengin

0

4 kafa-acan-ctslerBir kısmınız beni Zehirsiz Ev’in Hanımı olarak tanıyor olabilirsiniz. www.zehirsizev.com adresinde, zararlı kimyasal maddeleri hayatımdan çıkarma deneylerimi paylaştığım bir blogum var. Ne mutlu bana ki, bu haftadan itibaren bu deneyler ve tarifler, Yeşil Gazete sayfalarına da taşınacak.

Bir kısmınızla da Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Gerçek Temizlik ekibinin bir üyesi sıfatıyla tanışmış olabiliriz. İstanbul’daki ekolojik pazarlarda geçen yıl yapmaya başladığımız temizlik atölyelerimiz, başka başka şehirlerden davet almaya devam ediyor.

“Gerçek temizlik” diyoruz, çünkü piyasadaki ürünlerle temizlik yaptığımızda, evimizdeki yüzeyleri geçici bir süre için kirden, mikroptan arındırıyor, ama bunların yerine kimyasal maddeler koyuyoruz. Yani temizlemeye çalışırken aslında kirletiyoruz. Yaptığımız atölyelerde yeni bir şey öğrettiğimiz söylenemez; bizden önceki kuşakların kullandığı maddeleri ve yöntemleri yeniden hatırlamaya çalışıyoruz sadece. 

Gerçek temizlik atölyelerimizin sonuncusunu, geçen haftasonu (25 Ocak Cumartesi) Don Kişot Sosyal Merkezi’nin Kafa Açan Cumartesiler etkinlikleri kapsamında yaptık. Kafa açmakla kalmayıp ciğer de açan bir atölye oldu. Zira solunum organlarımıza, cildimize, gözlerimize zarar vermeyen maddelerle hangi temizlik ürünlerini evde üretebileceğimizi konuştuk bir kez daha.

5 Kafa açan cumartesiler...

Ki onlar da şunlardı:

  • Ovma kremi
  • Çamaşır makinesi tozu
  • Bulaşık makinesi tozu
  • Yüzey temizleyici
  • Sıvı sabun

Don Kişot’taki inşaat çalışmaları son hız devam ettiği için atölyeyi bir sokak ötedeki Yeldeğirmeni Mahalle Evi’nde, Buğday gönüllülerinden sevgili Eda Yapanar’la birlikte yaptık. Genellikle hanımları görmeye alışık olduğumuz bu buluşmada erkek katılımcıların da olması bizi çok sevindirdi. Atölyenin sonunda Mahalle Evi’nden Gülseren Hanım’ın temizlikte sık sık başvurduğumuz elma sirkesinin yapımını anlatması da bizim için harika bir hediye oldu.

12 Mercan Uluengin

 

 

Mercan Uluengin

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.