EnerjiManşet

Dünya Bankası’ndan fosil yakıt yatırımlarını azaltma çağrısı

0

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim hükümetlere ve iş dünyasına fosil yakıt yatırımlarını azaltacak ekonomik reformlar yapmaları ve iklim değişikliği ile mücadele için karbona fiyat biçme çağrısında bulundu.

Jim_Yong_Kim_466İsviçre’nin Davos kasabasında yapılan Dünya Ekonomik Forumu‘nda konuşan Kim, ülkelere, geliştirilecek politikaların “yeşil tahvil”lere odaklanmasını; vergi ya da piyasa temelli araçlar ile karbonun fiyatlandırılması; binalar, araçlar, taşıma sistemleri için performans standartları belirleyerek verimlilik sağlanması ve aynı zamanda şirketlerin ve finans kuruluşlarının iklim-bağlantılı risklerini değerlendirme ve bu riskleri açıklama konusunda zorlanması tavsiyesinde bulundu. Buna ek olarak, yatırım portfolyolarının kayda değer bir bölümünün değişen iklime uyum, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve karbon azaltma faaliyetlerini fonlayan yeşil tahviller içermesi gerektiğini belirtti.

Aşamalı olarak fosil yakıttan uzaklaşılmasının doğrudan “temiz” yatırıma aktarılabilecek 1,9 trilyon Dolar’lık destek anlamına geldiğini belirtten Kim, ayrıca yeşil tahvil piyasasının bu yıl  ikiye katlanarak 20 milyar dolara çıkarılması, 2015’te Paris’te yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’na kadar ise en az 50 milyar Dolar’a ulaşması gerektiğinin altını çizdi. Kim, açıklamasında şu şekilde sürdürdü;

Politika reformları sayesinde, son 20 yıldaki kalkınma kazanımlarını tehdit eden karbon yatırımlarından uzaklaşabiliriz. Ülkelerde ve şirketlerde güçlü iklim liderleri görüyoruz ancak emisyonlar yükselmeye devam ediyor ve yoksullar mağdur oluyor. Bu yıl, iklim değişikliği konusunda harekete geçme yılıdır. Bu konuda artık bahanemiz yok.”

Birçok siyasi lider de Dünya Ekonomik Forumu’nda emisyonların azaltılmasını destekleyici açıklamalar yaptı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon bankalar ve diğer mali kuruluşlara sürdürülebilir enerji ve genel olarak düşük karbon ayak izli projeleri desteklemeleri konusunda çağrıda bulundu.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü(OECD) başkanı Angel Gurria ise “ülkeler karbon fiyatlandırması ve fosil yakıt teşvikleri konusunda reform yapmalı ve 2050 yılı itibariyle ‘sıfır emisyon’ hedefini içeren enerji politikaları geliştirmelidir” şeklinde konuştu.

(power-technology.com,Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.