LGBTİ+Manşet

İsa Şahmarlı Bakü için hayalini kurdu, Yedirenk LGBT Mersin’de hayata geçirdi

0

Geçtiğimiz hafta Azerbaycan’da LGBT bireylere yönelik homofobik tutum nedeniyle gökkuşağı bayrağı ile kendini asarak hayatına son veren Azad LGBT kurucusu İsa Şahmarlı’nın hayali Yedirenk Mersin LGBT‘nin organize ettiği “İsa için elele Bakü’ye yürüyoruz” anmasında gerçeğe dönüştü.

Aktivistler Mersin’in merkezinde Pozcu’dan Forum’a kadar elele yürüyerek İsa’nın hayalini gerçekleştirdi

Şahmarlı intihar etmeden kısa bir süre önce Azerbaycan’ın Kanal 13 AZ televizyonuna verdiği röportajında en büyük hayalinin eşcinsel çiftlerin Bakü’de serbestçe elele dolaşabildiklerini görmek olduğunu söylemişti. İsa Şahmarlı’nın ölümünden sonra İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te olduğu gibi Mersin’de de düzenlenen anma etkinliğinde onun bu hayalini gerçekleştirmek isteyen Yedirenk Mersin LGBT aktivistleri 26 Ocak Pazar akşamı Pozcu semti Kushimato sokağında toplandılar ve Forum AVM’ye kadar elele tutuşarak yürüdüler. Bu yürüyüşe hem görünürlük problemi olmayan LGBT bireyler hem de destekçi heteroseksüeller katıldı.

Pozcu’dan Forum’a İsa için elele

41 isa için yürüyoruzSaat 17:00’de Pozcu Akbank Şubesi önünde toplanan 40 kadar aktivist gökkuşağı bayrakları ve şemsiyeleri eşliğinde, “Susmayacaklar, Susmayacaklar, Eşcinseller susmayacaklar”, “Batsın, Batsın, Ahlakınız batsın”, “Susma, Haykır, Eşcinseller vardır”, “Kurtuluş yok tek başına, Ya hep beraber Ya hiçbirimiz” sloganları attı. “İsa’yı siz öldürdünüz”, “Homofobik devlet, Yıkılacak elbet”, “Hamınız ölümde günahkarsız” dövizlerinin taşındığı eylemde basın açıklamasını Yedirenk Mersin LGBT’den Fırat Varatyan okudu.

Varatyan’ın basın açıklamasını okuduğu sırada Kushimato Sokağın’dan sürekli arabaların geçmesi üzerine aktivistler kısa süreliğine sokağı trafiğe kapattı. Basın açıklamasının ardından elele tutuşan aktivistler sloganlar eşliğinde Forum AVM’ye kadar yürüdü. Burada da sloganlar attıktan ve LGBT bireylerin haklarını güvence altına alacak Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği maddelerinin anayasada yer alması taleplerini yineledikten sonra dağıldılar.

Yedirenk Mersin LGBT’den Fırat Varatyan tarafından okunan ve İsa Şahmarlı’nın kendi sözleri ile başlayan basın açıklamasının tam metni şu şekilde;

“Sizin nefretiniz arttıkça biz de kendimizi gözünüze sokmaktan geri kalmayacağız”

Basın açıklamasını Yedirenk Mersin LGBT'den Fırat Varatyan okudu

Basın açıklamasını Yedirenk Mersin LGBT’den Fırat Varatyan okudu

“Gidiyorum, hepiniz hakkınızı helal edin, bu ülke bana göre değil. Mutlu olmaya gidiyorum, anneme onu çok sevdiğimi söyleyin. Hepiniz ölümümde günahkarsınız. Dünya benim renklerimi taşıyacak kadar renkli değil, elveda”

Üniversite’sinde bölüm arkadaşları tarafından dövülen, hocaları tarafından hakarete uğrayan, ailesi tarafından cinsel yönelimi hastalık olarak görülüp reddedilen bir gencin son sözleriydi bunlar.İsa’nın “hepiniz ölümümde günahkarsınız” sözleri, bu intiharın toplumsal homofobinin bir cinayeti olduğunu göstermiştir. Yazdığından anlaşılan o ki; kendisi maktuldür. Katil ise farklı renklere tahammülü olmayan heteroseksist faşizmdir.

Boğazına kadar hakaretlere ve aşağılanmalara maruz kaldığı bir dünyadan, mutlu olabileceği bir yere kavuşabilme umuduyla gitti. İsa, eşcinselliği kendi bedenine benzer insanlardan hoşlanmaktan öte, salt iki bacak arası aktivitesi olarak gören homofobik algının ilk kurbanı değildir. Ki maalesef son kurbanı da olmayacak!

İsa’yı intihara sürükleyen süreçlerin belki de en önemli detayı bir aktarımda paylaştığı şu sözlerdi; ”annem ‘benim homoseksüel oğlum yok’ dediğinde yutkundum, o gün bugündür her yutkunduğumda boğuluyorum”

Anne Baba gibi canından koptuğunuz insanların varlığının en önemli yaşam enerjisi olduğu toplumlarda, bunların desteğinden yoksun yaşamanın ve hatta bir ucube gibi görülüp dışlanmanın trajedisi kadar büyük bir yıkım olamaz.En büyük hataları da yapsanız, eve geldiğinizde size destek olan, sizin tarafınızı tutan bir anne baba bulabilirsiniz. Fakat utanç kaynağı gördükleri bir şeyin tek “varlık” sebebi olan anne babaların eşcinsel çocukları çoğu kez böyle bir destek bulamaz.

Biz Tanrının üretim hatası çocuklarıyız.Var ya da yok dersiniz bu size kalmış.Ama biz buradayız katletseniz de, yok saysanız da, görmezlikten gelsenizde, inkar etseniz de buradayız.İlk kez toplanmış değiliz ama son kez görmeyeceğinizden emin olun.Sizin nefretiniz arttıkça biz de kendimizi gözünüze sokmaktan geri kalmayacağız.

Yedirenk Mersin LGBT

Fotoğraflar: Zeynep Toprak, Oliver Harlie

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.