Hafta SonuManşet

Yeşil mutfak denemeleri

0

Yemek yapmayı hep sevdim. Anneannem eteklerinin üzerine çektiği örtüyle yer sofrasına dizdiği bulguru, pirinci, yaprakları parmaklarımızı yiyeceğimiz ziyafetlere dönüştürdüğü anlarda hep yanı başında oturdum. O reçel yaparken büyük bir sabırla köpüren şekerini almasını meditasyon gibi izledim. Helva kavrulurken kokusunu hep içime içime çektim ve nihayet 22 yaşına geldiğimde üniversiteyi bitirmiş tam da iş hayatına atılmışken aşçılık okumaya karar verdim. Okudum, mutfakta çalıştım. Beni iş hayatından uzaklaştıran şeyleri orada da yaşayınca pes ettim, böylelikle aşçılıkta ailelerin en sevdiği hobi olarak yine yap statüsüne geçtim. Biraz naif bir tip olduğumu anlamam tam da o zamanlara denk geliyor ama bu konumuzla alakasız.

“Ne yiyorsak oyuz”

Yemeğin tadıyla tuzuyla baharatıyla uğraşırken esas noktayı kaçırdığımı erken fark ettim. “Ne yiyorsak oyduk!”

Sebze sebzeye benzemeyince, dört bir tarafı bulyonlar sarınca, pirinç pirinçlikten çıkınca tuzu baharatı tam da olsa bir şeyi eksik kalıyordu: Bereketi ve şifası

Bir kere bu meseleye takmaya başlayınca konuya yabancılar için yepyeni bir dünyanın kapıları açılıyor. Organik gıda, mevsiminde tüketme, yerel üretici, atalık tohum, tohum takas, balkon- şehir bahçeliliği, toplum destekli tarım ve nicesi.

Bu noktada imdadınıza yetişenler oluyor; Buğday Derneği, Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar, ekolojik pazarlar ve daha henüz tanışmadıklarım.

Bugün cumartesi. Şişli Ekolojik Pazar nefis gözlemeleri ile sizi bekler. Uyduramadınız mı kendinizi, olsun Pazar günü Kartal var. Doldurun fileleri aşağıdaki tarifle başlayın haftaya yenilerini yapacağız.

Afiyet ve muhabbetle!

Nohut Köftesi 

Aylardan Temmuz sıcaklardan sıcak beğendiğimiz bir günde Ormanevi’nde Selda yapmıştı bu tarifi

Malzemeler: IMG_1454

3 bardak nohut

2 patates

Maydanoz, tuz, karabiber, baharat, zeytinyağı

Hazırlanışı:

Nohutları ve patatesleri haşlıyor, ezip bir güzel birbiri ile karıştırıyor ve hamur kıvamına getiriyoruz. Tuzunu, biberini, baharatını- ben kırmızıbiber, karabiber ve kimyon tercih ettim- zeytinyağını ve kıyılmış maydanozları ekleyip yoğuruyoruz. Aşçının ölçüsü malum hep göz kararı! Yoğurduktan sonra köfte yapar gibi küçük parçalar koparıp dilediğimiz şekli veriyoruz- yuvarlak, elips keyif sizin! Fırın tepsisine mümkünse yağlı kağıt üzerine diziyor ve 180 derecede yarım saat kadar pişiriyoruz.

Ben bu yemeği yanında nane ve kekik karıştırılmış yoğurtla birlikte afiyetle yemeyi seviyorum benden önermesi.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.