Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Yeni Kariyer Yollarına Açılan Yeşil Pencere

3 yeşil kitaplarÇevre sorunlarının, işsizliğin ve kaynak sıkıntılarının yarattığı karmaşada dönüm noktasını yaşayan insanoğlu, ilişkilerini bir daha gözden geçirme sürecinde önemli bir bilinç sıçramasının eşiğinde: Biz gözle görülmeyen bağlarla birbirimize bağlıyız, tıpkı büyük bir örümcek ağı gibi. Bu bağdaki ‘biz’in içine kuşu, böceği, ağacı, taşı, suyu, toprağı, havası ve Dünyanın başka bir yerinde tanımadığımız herhangi bir kişi de girmekte. 21. Yüzyılın getirdiği bu bilinç sıçraması; ister gönüllü ister zorunlu, taşıdığımız sorumluluklarımızın sadece sevdiklerimizle ve kendi çıkarlarımızla dar çerçevede olmadığını hatırlatmakta. Alışkanlıklarımız, arzuladıklarımız, kazanç odaklı tüm eğilimlerimizde ‘ben’den ‘biz’e doğru geçişi sağlamalıyız
.
Bu geçişle gelen yeni anlayış, uygulamaya yönelik alınan kararların bu büyük örümcek ağındaki bağları ya güçlendirmekte ya da zayıflatıp yoketmekte olduğunun farkındalığını taşımakta. Aksi takdirde, bozulan bağlar, zincirleme reaksiyon göstererek diğer dengeleri de bozmakta. Kitabın amacı, bu dengeleri onaracak, koruyacak ve güçlendirecek yeşil iş modelleri ve iş fırsatları hakkında esin kaynağı olabilecek tohumlar bırakmak. Türkiye’de farklı sektörlerden konu uzmanları ile yapılan söyleşiler ve başarı örnekleri, Dünya’dan bazı ilginç çalışmalar ve kaynak websiteleri kitabın bel kemiğini oluşturmakta. Sürdürülebilirlik ve Yeşil işgücü konularına ilgisi olan gençlerin, İnsan Kaynakları uzmanlarının, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının, şirket yöneticileri ve çalışanların pencere önündeki saksılarına aradıkları tohumları ‘Yeşil Pencere’ de bulmaları ümidiyle… (Tanıtım bülteninden)

 Yeni Kariyer Yollarına Açılan Yeşil Pencere

Özge Yalçıner Erçoşkun, Dilek Ekşi

Sinemis Yayınları

2013

 

Susatanlar

 4 yeşil kitaplarSu, haktır; insanın ve doğada yaşayan tüm canlıların hakkıdır. Fakat çokuluslu şirketler suyun kullanım haklarını ‘satın alıp’ onu bir pazar malına dönüştürüyorlar. ‘Su pazarı’ denilen şey aslında evrensel ölçekte bir soygunun adıdır. İşte bu kitap bu soygunu gözler önüne serme, suyu kimlerin bulandırdığını ya da suyumuzu kimlerin çalarak su kıtlığı yarattığını ortaya koyma amacını taşıyor. Bunu yaparken de en büyük kapitalist lobi görevi gören BM’nin, tıpkı iklim değişiminde olduğu gibi, küresel beyin yıkama unsuru olan medya aracılığı ile bir panik havası estirerek ortaya attığı ‘su krizi’, ‘su kıtlığı’ gibi meseleleri de sorguluyor.

Susatanlar, kapitalizmin, doğayı ve doğanın en değerli ürünü olan suyu nasıl sermaye birikimi elde etmek için kullandığını deşifre ediyor. Bugün uluslararası kartellerin, su baronlarının ‘mavi altın’ ya da 21. yüzyılın petrolü olarak gördükleri su üzerine yaptıkları ‘kirli’ yatırıma dikkat çekiyor.

Küresel ölçekte su döngüsünü, iklim değişikliğini ve sonuçlarını, barajları, HES projelerini, totalde su meselesini ele alan bu çalışma bir uyandırma servisi niteliğinde. (Tanıtım bülteninden)

 Susatanlar

Dilaver Demirağ

Hayy Kitap

2013

 

Veganizm: Ahlakı, siyaseti ve mücadelesi

5 yeşil kitaplarBu satırları okuyorsanız, öncelikle veganizm üzerine yazılmış ilk Türkçe kitaba ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederiz. Bu teşekkür sıradan bir ifade değildir; veganlar bilir, hayvan haklarından söz etmeye başladığınız anda olumsuz tepkiler almaya başlarsınız, hatta işi hakarete vardıranlar olur. Ancak bunun yanında, dünyada yavaş da olsa giderek daha fazla ilgi görmeye başlayan veganizmi anlamaya çalışanlar, merak edenler de var. Bu kitabın amacı, hem akıllarda yanlış bilgilenme sonucu yer eden görüşlere bir karşılık vermek, hem de veganizmi bir felsefe ve yaşam pratiği olarak merak edenlerin sorularına yanıt oluşturmak.

Kitabı yazarken, herhangi bir sınırlama olmadan, en içten düşüncelerimizi ve kişisel yaklaşımlarımızı mütevazı bir şekilde paylaştık. Elbette veganizm konusunda ikimizin aynı görüşte olmadığı hususlar da vardı. Her düşünce ya da felsefe akımında olduğu gibi, veganizmin içinde de farklı yorumlar, yönelimler var. Dolayısıyla okuduklarınızla hemfikir olabileceğiniz gibi, katılmadığınız noktalar da mutlaka olacaktır. Ancak sonuçta önemli olan, ilerdeki sayfalarda tartışmaya sunduğumuz görüşler ve bakış açısı; onu aktarabildiysek, kitap da işlevini yerine getirmiş demektir. Belki fazla romantik ve ütopik gelebilir ama biz, “daha barışçıl, başka bir dünya mümkün” diyenlerdeniz. Umarız okuyanlar da, bizim yazarken aldığımız keyfi alabilir. (Tanıtım bülteninden)

 Veganizm: Ahlakı, siyaseti ve mücadelesi

Zülal Kalkandelen ve Can Başkent

Propaganda Yayınları

2013

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.