Hayvan HaklarıManşet

Yüksekova’da avcı tehlikesi

0

Yüksekova’nın Dağlıca (Oramar) bölgesinde hayvanlar, avcıların tehdidi altında yaşıyor. Son bir ay için 150’nin üzerinde dağ keçisi öldürüldü.

oramar-2

Yaban hayatı açısından zengin olan Oramar’da, yıllar boyunca devam eden askeri operasyonlar nedeniyle yoğun doğa tahribatı yaşanmıştı. HPG’lilerin bölgeden çekilmesini ve operasyonların durmasının ardında yeni bir tehlike ortaya çıktı: zevk için öldüren avcılar.

mesut kıratlı“Bölgede türleri tehlike altında olan hayvanlar yaşıyor”
Oramar çevresindeki, Çiyayi Ziri, Çiyayı, Şüke, Çiyayı Arındı, Cilo, Reşko, Şîva parsa, Çiyayı Belqisî, Sat gölü, Sat dağları, Çiyayê Sorgî, Lata sor ve Çiyayê horpi bölgelerinde yaşanan doğa katliamının duyulması üzenine bölgeye giden ‘Cîlo Doğa Derneği’ yetkilileri, alanda incelemede bulundu. Cîlo Doğa Derneği Başkanı Mesut Kıratlı “Özellikle Oramar bölgesinde, çoğalma dönemlerine ve türlerinin tehlike altında olmalarına bakılmaksızın sürekli avlamanın yapıldığı”nı belirtti, yaban keçilerinin dışında ayı, beyaz kurt, vaşak, tavşan,keklik, yaban ördeği ve bölgede ‘Kevderi’ olarak bilinen keklik türü gibi nesli yok olma tehlikesi altında birçok hayvan türünün avcılar tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Cezai yaptırım uygulanmıyor

Hayvan katliamına karşı işlem yapması gereken ‘İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün de şimdiye kadar herhangi bir işlemde bulunmadığına dikkat çeken Cilo Doğa Derneği Başkanı Mesut Kıratlı, “Tıpkı ağaçlar gibi doğamızdaki tüm canlıları yok ediyoruz. Unutmamalıyız ki öldürülen her canlı veya kesilen her ağaç ekolojik yaşama vurulan bir darbedir. Biz aslında doğaya zarar vermekle bindiğimiz dalı kesiyoruz. Halkımızdan beklentimiz kendi doğasına ve çevresine sahip çıksın ve korusun” dedi.

“Yavrulamak üzere olan dağ keçileri yavrulamak  öldürüdü”

Yeşiltaş köyünde keçi besiciliği yapan Mehmet Turan (60), sürekli dağlarda olduğu için yaşanan katliama tanık olduğunu söyledi:, “Burada adeta hayvan katliamı yaşanıyor. Avcılar Ştazin sakinleridir. Bu yıl 150 keçi köye getirildi. 400 keçi ise vurulduktan sonra kayalıklardan indirilemediğiiçin vahşi hayvanlara yem oldu. Vurulan çok dağ keçisi yavrulamak üzereyken
katledildi. Bu katliamı asker görüyor; ancak müdahale etmiyor” dedi.

Bölgede beş yıl önce kurulan 20’yi aşkın köy komününün doğa katliamına ilişkin araştırma ve ikna ekipleri kuracağı söyleniyor.

(DİHA/Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.