DünyaManşet

Ukrayna’da göstericilere müdahale: 3 ölü

0

_72437097_72437096Başkent Kiev’de polis, gösteri yasağına direnenlerin barikatlarını dağıttı. Üç gösterici vurularak öldürüldü.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gösterileri yasaklayan yasayı protesto edenlere polis sabah saatlerinde müdahale etti. Müdahale sırasında üç kişi ölürken, çok sayıda kişi de yaralandı. Ancak Kiev’de binlerce kişi hala sokaklarda. Polisle göstericiler arasındaki çatışmalar sürüyor.

Ölenlerden biri, ülkenin güneyindeki Dnipropetrovsk kentinden 20 yaşındaki Sergey Nigoyan.

Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, salı akşamı polisin göstericilere müdahale edeceğinin sinyalini vermişti. Başbakan polis müdahalesinden sonra da, ‘teröristlerin faaliyetleri cezalandırıldı” açıklaması yaptı.

Pazartesi akşamı halka seslenen Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ise “Barışçıl eylemler, ayaklanmalar ve kundaklama eşliğinde kitlesel huzursuzluğa dönüştüğü zaman, böyle olaylar sadece Kiev için değil, bütün Ukrayna için bir tehdit haline gelir.” demişti.

Gösteri yasağına tepki dinmiyor

Ukraynalı muhalif göstericiler, Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) ile planlanan ticaret anlaşmasını terk ederek Rusya ile yakınlaşmasını protesto ediyordu. Ancak gösterileri yasaklayan kanunun kabul edilmesiyle protestoların şiddeti artmıştı.

Pazar günkü çatışmalarda en az 200 kişi yaralandı.

Yetkililer, polisin kendini savunmak için silah kullanma hakkına sahip olduğunun altını çiziyor.

Ülkede protesto gösterilerini durdurmayı amaçlayan yasalar perşembe günü iktidar partisinin milletvekillerinin desteğiyle kabul edilmişti. Muhalefet iktidar partisini darbe yapmakla suçluyor.

ABD ve AB yeni yasadan derin kaygı duyduklarını belirten açıklamalar yaptı.

Hem muhalefet hem de Batılı ülkeler kanunun geri çekilmesini ya da yeniden düzenlenmesini istiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Ukrayna’da herhangi bir bölünmeyi engellemek için elinden geleni yaptığını söyledi ve krizin son bulması için tarafları diyalog başlatmaya çağırdı. Lavrov Avrupa’dan da Ukrayna’nın içişlerine müdahale etmemesini istedi.

(Al Jazeera)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.