Tarım-Gıda

Gül kuraklığa çözüm olur mu?

0

İklim değişikliğine bağlı kuraklık, dünyayı geri dönülemez eşikten sokmuşken, yıllardır kuraklıkla mücadele eden Burdur Gölü ve havzasında yapılan bir organik bahçe projesi susuz tarıma dair bir alternatif öneriyor. Hem su tasarrufu sağlayan hem de tarım krizine çözüm olacak gül ve lavanta bahçelerinin ilk hasadı bu sene toplanacak.

burdur_gule_sariliyor_h2144

Türkiye’nin birçok bölgesinde sonbahar başından beri devam eden kuraklık, hem su rezervlerini hem de tarım üretimini ciddi sıkıntıya sokmuş durumda. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “ocak ayıyla birlikte yağışların mevsim normallerinde olacağını, sıkıntı çekilmeyeceğini” söylerken; gittikçe artan gıda fiyatlarıyla ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker “ Endişe ediyoruz. Şu anda tarımsal kuraklıkla ilgili bunu söyleyebilirim. Yağmur gelirse büyük ölçüde rahatlarız.” açıklamasını yapıyor. Endüstriyel tarım ve hidroloektrik santral projelerinin katnerlediği kuraklık krizine Burdur’da bulunan “Lisinia -Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi”nin bulduğu çözüm, bölgede az suyla büyüyen gül ve lavanta ekimine öncelik vermek.

Mısır ve yonca yerine gül ve lavanta

Bir zamanlar su seviyesi 170 metrelere kadar yükselen bugünse 17- 21 metre dolaylarında gezen Burdur Gölü’nün 20 yıl içinde kuruyacağı tahmin ediliyor. Kurumayı önlemek ve su havzasını korumak amacıyla bölgede yapılan tarımsal rehabilitasyon çalışmasının hasadı bu sene toplanacak. Projeyi hayata geçiren Öztürk Sarıca, hayvancılık kredileri alan çiftçilerin, büyükbaş hayvanları besyelecek kaba yem ihtiyacını karşılamak için mısır ve yonca gibi çok su tüketen gıdaları ektiklerini, gölün kurumasının önemli nedenlerinen birinin bu olduğunu söylüyor.

“Halbuki büyükbaş yerine küçükbaş hayvancılık ve gül üretimi de aynı oranda desteklenseydi, Burdur köylüsü daha iyi kazanır, bu kadar büyük borç yüklerinin altına girmezdi. En önemlisi de Burdur Gölü’ne akan sular mısır ve yonca için kullanılmayıp, gölün ömrü uzardı” diye konuştu.

Çevre köylerdeki kurumuş ya da bir kısım kökleri canlı kalmış gülleri toplayarak başladıkları organik gül bahçesi projesinde amaç hem gül kültürünü canlandırmak, hem köylüye kazanç sağlamanın yollarını bulmak; ama en önemlisi Burdur Gölü’nün kuraklık sorununa çözüm sunabilmek. Sarıca’ya göre hedef ilk hasatta 70 ton kuru lavanta, 80 ton gül çiçeği rekoltesi almak.

Burdur Gölü’nün 4.3 milyar ton su kapasitesi var. Yıllık ortalama 200 milyon ton su buharlaşıyor. 130 milyon ton su da mısır ve yonca üretimiyle diğer tarımsal faaliyetler için açılan sondajlar, vahşi sulama ve gölü besleyen akarsu kaynakları üzerine yapılan göletler gibi nedenlerle yok oluyor.

(DHA,Yeşil Gazete)

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.