DünyaManşet

Çin’de göz gözü görmüyor!

0
Pekin'de gündoğumu ve batışı, meydanlara konan devasa ekranlardan "yapay" olarak izlettiriliyor.

Önemli güncelleme: Haberin DailyMail.co.uk’ta yayınlanmasının ardından 4 gün bekletmiştik*. Bugün haberi yaptıktan sonra, o 4 günlük süre içinde haberdeki “gündoğumu televizyondan izleniyor” öğesinin, güzel zamanlamayla çekilen bir fotoğrafla beraber habere katılmak istenen dramatik öğe olduğunun ortaya çıktığını okuyucularımızın da uyarısıyla farkettik. Haberdeki diğer olgular doğru ve tam olsa da, bu dramatik öğeyi çıkartıp haberi güncelledik. Yeşil Gazete okurlarına dikkat ve özenleri için minnettarız.

*: Yeşil Gazete, gönüllü bir ekip tarafından çıkartılıyor. Diğer işlerimizin yanısıra günde ortalama 3-4 saatimizi gazeteye ayırıyoruz, ama yetmediği zamanlar oluyor.

***

Çin’in Pekin (Beijing) şehrinde gündoğumu artık çıplak gözle izlenemiyor. Kentteki hava kirliliğinin yarattığı daimi sis, ciddi sağlık sorunlarına yol açmasının yanısıra görüş mesafesini de oldukça düşürmüş durumda.

Pekin'de gündoğumu ve batışı, meydanlara konan devasa ekranlardan "yapay" olarak izlettiriliyor.

“Pekin’de gündoğumu ve batışı, meydanlara konan devasa ekranlardan “yapay” olarak izlettiriliyor.” haberi geçtiğimiz hafta bu fotoğrafla servis edilmişti. Sonradan bu fotoğrafın iyi bir zamanlamanın sonucunda çekilmiş bir “tesadüf” olduğu ortaya çıktı.

Bu haberdeki fotoğraf ve görüntüler bir distopya bilimkurgu filminden fırlamış gibi görünse de, bugünün dünyasına ait ve tamamen gerçek.

Bu durumu ortaya çıkaran ise Pekin kentinin kış aylarındaki hava ve iklim koşullarıyla elektrik üretimi için tam kapasite çalıştırılan çok sayıda termik santralden çıkan zehirli gazların birleşimi. Geçtiğimiz hafta yine yoğun sis ve kirli hava “işgali” altında olan Pekin’de insanlar endüstriyel tipte gaz maskeleriyle işe giderken, çocuk ve ihtiyarların evden çıkması yasaklandı.

Hava kirliliğinin genel ölçüm ünitesi olan PM2.5 partikülleri Pekin şehrinde genelde 350-500 mikrogram/metreküp olarak ölçülüyor. Geçen hafta ise bu “yoğunluk” 500’ün üzerine çıktı ve öğleden sonra 4 sularında 671’e kadar yükseldi.

Bu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “güvenli eşik” olarak tanımlanan 25 partikül/metreküpün tam 26 katı.

Pekin'de hava kirliliğinin önemli bir sebebi de araba sayısı. Kentin nüfusu 2o milyonun üstünde

Pekin’de hava kirliliğinin önemli bir sebebi de araba sayısı. Kentin nüfusu 2o milyonun üstünde

Pekin’de günboyunca tam anlamıyla göz gözü görmüyor. Yakın mesafedeki gökdelenlerin bile kaybolduğu havada güneşin doğuşunu ve batışını görmek de pek mümkün değil. Dailymail’e konuşan bir trafik memuru “Durum son 2 seneden iyice kötüleşti. Karşı sokaktaki kocaman gökdeleni bile göremiyorum bazen. Sık sık öksürüyorum ama ne yapabilirim ki? Vücudumu toksinlerden temizlemek için sık sık su içmeye çalışıyorum” diyor.

Pekin, Çin’de olağanüstü boyutlarda hava kirliliğinden muzdarip tek kent değil. Çin’in bir çok kenti, temel sebebi arabalar ve kömürlü termik santraller olan hava kirliliğiyle boğuşuyor. Çin’in hızlı büyümesini besleyen ve sayıları giderek artan termik santraller, ülkenin kuzeydoğusundaki Harbin şehri gibi bazı bölgelerde PM2.5 ölçümünü 1000 partikül/metreküp ortalamasıyla yeni rekorlara doğru itiyor.

Bu, tolere edilebilir hava kirliliğinin tam 40 katı demek.

Çin Devlet Ahansı Xinhua’ya göre, Pekin belediye başkanı Wang Anshun, kömür kullanımını 2.6 milyon ton azaltma sözü verdi ve 2.4 milyar dolarlık bir yatırımla hava kalitesini iyileştireceklerini bildirdi.

Bu vaatlerin içinde, şehir içinde kömür kullanımının tamamen ortadan kaldırılması da var.

Pekin’deki hava kirliliğini gösteren bir video:

Pekin’de yılda 58 gün “ciddi hava kirliliği” seviyesinde geçiyor. Diğer bir deyişle, Pekin sakinleri her 6 günden birinde sağlığa zararlı ciddi hava kirliliği altında yaşıyor.

Çin merkezi hükümeti de kirliliğe karşı bazı önlemler almaya çalışıyor. Hükümet, geçtiğimiz sene ağır sanayiye dayalı Hebei Bölgesi’ndeki 8.347 “aşırı kirleten” şirketi kapattı. Hebei, Çin’in en kirli 10 şehrinden 7’sinin bulunduğu bir bölge.

(Dailymail.co.uk, Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.