Doğa MücadelesiManşet

Gaziemir’deki nükleer atık davaları birleştirildi

0
YSGP İzmir İl Örgütü duruşmayı izledi.
YSGP İzmir İl Örgütü duruşmayı izledi.

YSGP İzmir İl Örgütü duruşmayı izledi.

Gaziemir’de bahçesinde nükleer bulaşıklı atık tespit edilen fabrikanın sorumluları hakkında 2008 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün fabrikanın sorumluları hakkında açtığı davanın ikinci duruşması 17 Ocak’ta, İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 18 Mart’ta devam edecek davada, Gaziemir’de kurşun üreten fabrikanın sorumluları “çevreyi kasten kirletmek” suçundan yargılanacaklar. 

Duruşmaya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü avukatı Nazan Serap Alkan ile sanık Hasan Yavaş’ın avukatı Selahattin Seymen katıldı. Gaziemir’deki nükleer bulaşıklı atıkların kamuoyunun gündemine girmesiyle birlikte, atıkların bertaraf edilmesi ve sorumlularının yargı önüne çıkması mücadelesini sürdüren, bu arada müdahillik istemi reddedilen, son olarak da suç duyurusu kabul edilerek ikinci bir dava açılmasını sağlayan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyeleri de izleyici sıralarındaydı.  Duruşmayı partinin avukatları Arif Ali Cangı ve Halil Dönmez ile birlikte MYK üyeleri İbrahim Akın, Vezan Karabulut ve İl Eş Sözcüsü Osman Doğan da izledi.

İki tanığın dinlendiği duruşmada tanıklar sanık Hasan Yavaş’ın o dönemde Amerika’da öğrenci olduğunu, bu yüzden atıklardan sorumlu olmadığını belirttiler. Duruşma sonunda mahkeme firmaya:

  • 2004 yılında bünyelerinde kapalı atık deposu lisansı verilip verilmediğinin,
  • 1.6.2005 tarihinden sonra üretim sonucunda ortaya çıkan atıkların araziye bırakıldığına dair tespit yapılıp yapılmadığının,
  • depolanan otakların nasıl imha edildiğinin,
  • atık deposunun belli aralıklarla denetlenip denetlenmediğinin İzmir Valiliği ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden sorulmasına karar verdi.

Duruşmada ayrıca sanık vekilinin gösterdiği tanığın çağrılmasına ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin başvurusu ile açılan dava dosyasının bu dosya ile birleştirilmesine karar verilerek duruşma 18 Mart’a ertelendi.

“Mahkumiyet bekliyoruz”

Duruşma sonunda bir açıklama yapan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Avukatı Arif Ali Cangı YSGP’nin başvurusu ile açılan ve 13 Mart’ta başlayacak davanın ilk duruşmasında iki dosyanın birleştirilip 18 Mart’tan itibaren tek dosya halinde yargılamaya devam edileceğine dikkat çekti:

“Çevreyi kirletme suçu 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girdiğinden mahkeme bu tarihten sonraki kirletme için ceza verecek. Fabrika 2010 yılına kadar çalıştığından ve var olan kurşunlu ve diğer ağır metalli tehlikeli atıkların yan ısıra, 2007 yılında radyoaktif kirlilik tespit edildiğinden davadan mahkûmiyet kararı bekliyoruz.”

“Mahalle sakinleri de davaya müdahil olabilir”

13 Mart’taki duruşmada ihbar eden olarak Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve şahsı adına davaya müdahillik isteminde bulunacaklarını da belirten Cangı ayrıca mahalle sakinlerinden isteyen olması durumunda onların da davaya müdahil olabilmeleri için hukuki desteğin sağlanacağına dikkat çekti. Cangı yargılama sırasında mahkemenin fabrika sahasında bilirkişilerce keşif yapmasını sağlamayı hedeflediklerine vurgu yaparak “Bu sayede şu anki gerçek kirliliği tespit ettireceğiz. Bunun yanı sıra radyoaktif kirliliğe neden olan Europion 152’nin hangi yollarla ve nereden geldiğinin araştırılmasını da sağlayacağız” dedi.

Av. Arif Ali Cangı, nükleer bulaşıklı atıkların hangi yollarla ve nasıl İzmir’e geldiğinin belirlenmesi için verecekleri uğraşın yanı sıra, atıkların bertaraf edilmesi yolundaki mücadeleye de devam edeceklerini belirtti.

Haber: Güneş Akçay – Yeşil Gazete

Başlangıçtan itibaren haberi takip için arşive ulaşabilirsiniz.

You may also like

Comments

Comments are closed.