Ekolojik Yaşam

“Kompost tuvaletler hem steril, hem sürdürülebilir olabilir mi?”

0
Örnek bir kompost tuvalet şeması. KAynak: tarimsal.com

Örnek bir kompost tuvalet şeması. Kaynak: tarimsal.com

Soru

Merhaba Güneşin,

Yazını okudum ve tam da şu günler üzerine kafa yorduğum konu olduğu için zamanlamasıyla da birlikte çok da faydalı oldu, teşekkür ederim.

Benim sorularım beslenmeden çok boşaltım sistemimiz ve henüz yüzleşemediklerimiz ile ilgili. Kompost WC’lerin şu an sürdürülebilir çiftlikler için gerekli olduğunu düşünüyor musun? Cevabın evet ise, bunun hem steril hem sürdürülebilir olmasını nasıl sağlarım, ya da hangi kaynakları okumamı önerirsin? Ya da cevabın hayır ise kompost dışında çevreye duyarlı sürdürülebilir hangi yöntemler var?

Şimdiden teşekkür ederim, sevgiler.

Rumuz: Bokuyla Yüzleşecek İnsan

Yanıt

Merhaba,

Yalnız değilsin. İnsanlık olarak bokumuzla yüzleşiyoruz zaten.

Bu tuvalet konusunda birkaç nokta var aydınlatılması gereken. Bunları ele almadan cevabı bulmak imkansız. Zaten de cevabı ben vermeyeceğim. Siz bulacaksınız.

1. Kompost tuvalet tercih ediliyor, çünkü insan bokunun nereye gittiğini bilmek istiyor. Kanalizasyon sistemine verilen dışkılar nerelere gidiyor nerelere.

2. Kompost tuvalet tercih ediliyor, çünkü rezervuardaki caaanım tertemiz suyu hiç düşünmeden vücudumuzdan ve gözümüzün önünden uzaklaştırmak için can attığımız artığın üzerine boşaltıyoruz. Bu ne müsriflik!

3. Kompost tuvalet tercih ediliyor, çünkü yeterince beklerse insan dışkısı mükemmel bir gübredir. Bahçenizde yetiştirdiklerinizi yiyorsunuz, bedeninizde son ürün haline getirip, gübrenizi işliyor ve tekrar bahçeye geri veriyorsunuz. İşte sürdürülebilirlik.

4. Kompost tuvalet yaşama girince pek çok kimyasal çıkmak zorunda, ki bu da iyi bir fırsat.

Benim şu anda bilmediğim veya aklıma gelmeyen başka sebepleri de vardır illa ki, ama bu her bir başlık için eğer uygun bir alternatif bulabiliyorsanız kompost tuvalet gereksizdir diyebiliriz.

Bana soruyorsanız, pek çok arkadaşımın evinde kompost tuvalet var, benim çalıştığım Çamtepe’de de var. Hiç hijyen sorunu yaşayanı duymadım, görmedim.

Buradaki tek konu kompost tuvaletin yarattığı önyargısal, psikolojik bir reddediş olabilir. Mesela itiraf ediyorum bende var. Bu durumda sızdırmalı foseptik de tercih edilebilir ve bence sorunsuz işler. Tek şartla ki bu çok iyi bir şarttır, binanızdan çıkan suyun miktarını azaltacaksınız ve asla kimyasal kullanmayacaksınız (çamaşır suyu, fosfatlı deterjanlar, sentetik temizlik maddeleri)…

Kolay gelsin.

Güneşin

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.