Hayvan HaklarıManşet

[Özel Haber] Bir dizide neden ölü bir köpek gösterilir?

0

5 hayvan haklarıKanal D’de yayınlanmaya başlanan “Cinayet” dizisinin bir sahnesinde görülen köpek cesedine hayvan hakkı savunucularının tepkisi büyüyor. “Vegan Özgürlük Hareketi’nden” Metin Kılıç’a göre dizi, sinema ve reklam sektöründe kullanılan hayvanların suistimal edilen haklarına karşı yapılması gerekenlerden birisi de hayvan hakları yasasını ceza kanunu içine almak.

Reklamlarda patisiyle selam veren köpekler, koşuşturan kediler, filmlerde, dizilerde düşen, yuvarlanan, “ölü” görülen atlar, kuşlar… Bu gördüğümüz hayvanların ortak noktası çoğu zaman ticari çıkar amaçlı, bazen kıymeti kendinden menkul estetik kaygılarla bu prodüksiyonlarda yaşam hakları umursanmadan kullanılmaları. Sadece birkaç örnek:  Lars Von Trier’in “Manderlay” filminde öldürdüğü eşek, Reha Erdem’in “Kosmos” filminde bolca gösterdiği mezbaha sahneleri, “Muhteşem Yüzyıl” dizisinde kullanılan atların aç ve susuz bırakıldığı iddiaları ve son olarak yeni başlayan bir dizide gösterilen köpek cesedi.

“Cinayet” dizisinde köpek cinayeti?

7 Ocak tarihinde yayınlanan “Cinayet” dizisinde görülen ölü köpeğin hali pek çok protestoyu beraberinde getirdi. Köpeğe narkoz verilip uyutulduğu ve üzerine toprak atıldığı iddiaları üzerine izleyiciler sosyal medyadan RTÜK’e pek çok şikayette bulundu.

7 kanal d cinayetHayvan Hakları savunucusu ve oyuncu Özge Özder, Twiter’dan yaptığı açıklamada, köpeğe herhangi bir kötü muamelenin söz konusu olmadığını, anestezi değil veteriner tarafından sakinleştirici iğne yapıldığını ve birtakım efektler kullanıldığını iddia ederek kamera arkası görüntülerinin mevcut olduğunu söyledi. İnternet üzerinde de aynı köpek olduğu iddia edilen bir köpeğin fotoğrafı dolaşıyor. Gerçeğin ne olduğu, bununla ilgili RTÜK’ün nasıl bir araştırma yapacağını bekleyeduralım, bu haber hayvan hakları ihlalinin ne kadar gündelik ve pamuk ipliğine bağlı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

“Hayvanlar meta değil, candır”

Konuyla ilgili konuştuğumuz “Vegan Özgürlük Hareketi”nden Metin Kılıç, hayvan hakları ihlallerinin hem bir hukuk sorunu hem de daha önemlisi bir algı sorunu olduğunu söyledi.

“Vegan Özgürlük Hareketi”nden Metin Kılıç

“Vegan Özgürlük Hareketi”nden Metin Kılıç

 

2004 yılında kabul edilen 5199 sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu”nuyla ilgili değişiklik yapılması ve daha kapsayıcı bir yasa taslağı hazırlanması gerektiğini belirten Kılıç, yasanın mevcut halinin dekabahatler kanunundan çıkartılıp ceza kanununa eklenmesi gerektiğini vurguladı.

“2 yıl önce 250 bin ıslak imzayı bu amaçla başbakanlığa götürdük

. Sonra gündem karıştı herhangi bir değişiklik yapılmadı” diyen Kılıç hayvanlara kötü muamelenin çok genel ve yanlış bir algının bir parçası olduğunu belirtti.

Haber: Gözde Kazaz

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.