Dünya

Afrikalı mültecilerden Tel Aviv’de İsrail protestosu

0
Kalabalık İsrail parlamentosunun önünde toplandı.
Kalabalık İsrail parlamentosunun önünde toplandı.

Kalabalık İsrail parlamentosunun önünde toplandı.

Mülteci olarak tanınmak isteyen binlerce Afrikalı göçmen, İsrail’deki statülerine yönelik bir dizi kitle eyleminin bir parçası olarak çarşamba günü İsrail parlamentosunun önünde gösteri düzenledi.

Polis, İsrail parlamentosu Knesset’in dışında binlerce göçmeninin toplandığını söyledi. Göçmenler bu hafta Tel Aviv’de çalışma ve daha iyi muamele talep ettikleri iki kitlesel gösteri daha düzenlediler.

Binlerce Afrikalı mülteci, İsrail hükümetinin muamelesini protesto etmek amacıyla Tel Aviv’de yürüdü.

Çoğunluğu Eritrea’lı ve Sudan’lılardan oluşan protestocular, yasadışı mültecilerin yargılanmadan bir yıl boyunca alıkonulmalarına izin veren yasaya öfkeliler.

Protestocular, yasal biçimde çalışma haklarının ve iltica isteklerinin karşılanmasını talep ediyorlar.

Kalabalık, “Hepimiz mülteciyiz!,” ve “Özgürlüğe evet, hapise hayır!” sloganları attı.

Bir kısmı yıllardır İsrail’de olan ve düşük gelirli işlere sahip mülteciler, kendilerinin Eritrea ve Sudan’daki zulüm ve karışıklıktan kaçan mülteciler olduklarını ifade ettiler.

İsrail’de hapse girmek ya da eve dönmeyi kabullenmekten başka seçeneklerinin olmadığını belirttiler.

Mülteciler, ülkelerindeki zulümden kaçtıklarını belirtiyorlar. İsrail, mültecilerin çoğunu ekonomik göçmenler olarak görüyor ve göçmen akışını durdurmak ya da sayılarını aşağıda tutmak için çeşitli taktiklere başvuruyor. İsrail, Mısır sınırı boyunca tel örgü çekti, göçmenlerin tutuklanmasının önünü açan bir yasa geçirdi ve göçmenlerin ülkeyi terketmeye zorlamak için finansal teşvik önerdi.

Çok sayıda İsrailli, göçmenlerin varlığının ülkenin Yahudi karakterini tehdit ettiğini düşünüyor ve bazıları çok sayıda mültecinin yerleştiği düşük gelirli Tel Aviv semtlerinde artan suç oranları için onları suçluyor.

Uluslararası yasa, yaşamları tehlikeye gireceği için İsrail’i mültecileri ülkelerine geri göndermekten men ediyor.

İsrailli bir yetkili, yetkililerin, kendi deyimiyle, İsrail’e sızan insanların icabına bakmaya devam edeceğini söyleyerek geçen yıl 2,600’den fazla mültecinin gönüllü olarak ülkeden ayrıldığını ekledi.

Ultra-Ortodoks milletvekili Eli Yishai, mültecileri “anti-Zionist insan hakları örgütleri”nin kışkırttığını söyledi.

Yishai, Maariv gazetesine protestonun “İsrail devleti ile yargı ve hukuk yaptırımı yetkililerine ellerinde ne varsa casusları ülkelerine göndermek için kullanma çağrısı” olduğunu söyledi.

(Yeşil Gazete, abcnews, bbc)

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.