ManşetTürkiye

Hatay’da durdurulan tır “devlet sırrı”

0

Hatay Kırıkhan’da jandarmanın durdurduğu ve içinde Suriye’ye gönderilecek mühimmatın olduğu iddia edilen TIR ile ilgili Kırıkhan Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan tutanakta yükün ‘devlet sırrı’ olduğu bildirildi.

01 Ocak’ta TIR Reyhanlı yolu üzerinde durdurulmuş, TIR’ın İnsani Yardım Vakfı (İHH) ait olduğu ve TIR’ın mühimmat ile hücum yelekleri taşıdığı iddia edilmişti. Araçta arama yapılmasına izin verilmemişti. Radikal’in haberine göre Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in Kırıkhan Kaymakamlığı’na yazdığı yazıda, “MİT’e ait” diyerek araçların ve personelin serbest bırakılmasını istediği ortaya çıktı.

Savcılık tutanağına göre; Kırıkhan Cumhuriyet Savcısı olay yerine giderken TMK ile yetkili olan ve Reyhanlı’daki patlamayı da soruşturan Adana Cumhuriyet savcısı Özcan Şişman’a durum bildirildi, Savcı Şişman da olay yerine hareket etti.

Jandarma ekiplerince durdurulan araçtaki kişilerin MİT personeli olduğu kayda geçilirken, TIR’daki malzemelerin devlet sırrı niteliğinde olduğu ve arama yapılamayacağı iletildi. Bu sırada aracı durduran Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanı’nı arayan Hatay İl Jandarma Komutanı  TIR’ın ve MİT görevlilerinin bırakılması talimatını verdi. İlçe Jandarma Bölük komutanı Yüzbaşı Kubilay Ayvaz, olay yerinde talimat verme yetkisinin savcıya ait olduğunu belirterek komutanının talimatını geri çevirdi.

Adana’dan yola çıkan Savcı Şişman beklenirken, Kırıkhan Kaymakamlığı’ndan olay yerine gelen bir görevli Hatay Valiliği’nin yazılı emrini Yüzbaşı Kubilay Ayvaz’a tebliğ etti. Savcı Özcan Şişman’ın karşı çıkmasına rağmen Hatay Valiliği’nden gelen talimata uyularak araçlar ve MİT’çiler serbest bırakıldı.

TIR Savcı Şişman’ın talimatıyla ikinci kez durduruldu

Reyhanlı yönüne hareket eden TIR, Savcı Özcan Şişman’ın talimatıyla bu sefer Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından Muratpaşa mevkiinde durduruldu. TIR, bölgedeki bir fabrikanın bahçesine çekilip sürücüyle birlikte TIR’da bulunan 1’i Suriye uyruklu 2 kişi de gözaltına alındı.

Savcı Şişman, TIR’da arama yapılıp malzemelerin boşaltılması için talimat verdi. Ancak Hatay Valiliği’nden “Arama yapmayın” yazılı talimatı geldi. Bunun üzerine ekipler savcının arama talimatı yerine Valilik’ten gelen talimata uydu. Adli kolluğa arama yaptıramayan ve talimatı uygulanmayan Savcı Şişman, tutanak tutarak olay yerinden ayrıldı.

Reyhanlı’dan yola çıkarak Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye geçeceği öğrenilen TIR, Reyhanlı’ya geri döndü. Yapılan araştırmada TIR’ın kişi adına kiralandığı, bu kişinin de insani yardım yapan bir vakıfla bağlantılı olduğu belirlendi.

TIR’ı durduran polisler olay yerinde görevden alındı

Hürriyet’in haberine göre Reyhanlı’dan itibaren TIR’ı takip edip Kırıkhan’da durduran polislerin olay yerinde oldukları sırada gelen talimatla görevden alındı. Ardından Terör ve Organize Şube’den görevli şube müdür yardımcıları ve bazı amirlerin de görev yerleri değiştirildi.

Valiliğin talimatı

TIR’ın aranmasının, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in, Kırıkhan Kaymakamlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı’na gönderdiği resmi yazı ile engellendiği bildirildi. Yazıda şöyle deniliyor: “Muhtelif kanallardan Valiliğimize intikal eden bilgilere göre; MİT’e bağlı görev yapan personel ile araçlarının Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanlığı’nca alıkonulduğu anlaşılmaktadır. Bahsi geçen görevlilerin bağlı oldukları 2937 Sayılı Kanun’a göre personelin özel statüleri ve doğrudan Başbakanlık makamına bağlı olarak çalışmaları dolayısıyla usulüne uyulmaksızın alıkonulmaları cezai sonuç doğuracağından, ilgililerin kimliklerinin belirlenip serbest bırakılmalarını önemli rica ederim.”

İçişleri Bakanı Ala: “Herkes işini bilecek. Siz içini biliyor musunuz?”

Yeni İçişleri Bakanı Efkan Ala yemin töreninde gazetecilerin TIR ile ilgili sorularını cevapladı, TIR’da Türkmenlere gönderilen yardım malzemelerinin bulunduğunu söyledi. Ala, “Orada Türkmenler var. Türkmenlere giden yardımlar var, insani yardımlar” dedi. Gazetecilerin ayrıntıyla ilgili peş peşe gelen soruları üzerine Ala, kızgın bir ifadeyle “Herkes işini bilecek. Siz içini biliyor musunuz?” diyerek ayrıldı.

kırıkhan

Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Olay Yeri Görgü ve Tespit Tutanağı

(Yeşil Gazete, Hürriyet, Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.