ManşetTarım-Gıda

Çin’de yaklaşan gıda krizi: Milyonlarca hektar kirlilik nedeniyle artık tarıma uygun değil

0
Çin'de toprak kirliliği de, toprak aşınımı (erozyon) gibi gıda arzına yönelik büyük bir tehdit haline geldi. Foto: soilerosion.net

Associated Press’in Huffington Post’ta yayınlanan haberini, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Nil Sarrafoğlu‘nun çevirisiyle sunuyoruz.

***

Geçen pazartesi günü bir hükümet yetkilisi tarafından yapılan açıklamaya göre Çin’in tarım arazilerinin 3.3 milyon hektarlık bölümü ağır metal ve diğer kimyasallarla aşırı kirlenme nedeniyle gıda üretimi yapılamaz hale geldi.

Çin’de gıda arzı krizi, hava ve su kirliliği gibi halkı alarma geçiren tehditlerden dolayı gölgede kalmış durumda. Yine de lekeli pirinç ve diğer ürünlerde yaşanılan skandallar nedeniyle toprak kirliliği de artık önemli bir gündem maddesi haline geldi. Hükümet geçen Şubat ayında toprak kirliliği ile ilgili ülke çapında yaptığı araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmayıp, devlet sırrı olarak ilan ettiğinde ciddi tepki almıştı.

Arazi ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı vekili Wang Shiyuan geçtiğimiz pazartesi yaptığı basın toplantısında ülkedeki 136 milyon hektar ekilebilen arazinin %2sinin artık gıda üretimine uygun olmadığını açıkladı. Bazı biliminsanları ise bu sayısı 25 milyon hektar (Çin’in tarım arazilerinin 5’te biri) olarak veriyor. Bu 25 milyon hektarın ne kadarının hangi düzeyde kirlendiği ise belirsiz.

Çin'de toprak kirliliği de, toprak aşınımı (erozyon) gibi gıda arzına yönelik büyük bir tehdit haline geldi. Foto: soilerosion.net

Çin’de toprak kirliliği de, toprak aşınımı (erozyon) gibi gıda arzına yönelik büyük bir tehdit haline geldi. Foto: soilerosion.net

Bu durum, gıda üretimini arttırmak isteyen ancak kalitesiz bebek maması ve diğer ürünler ile ilgili çığ gibi gelen skandallardan sonra gıda güvenliği konusunda kamuoyu baskısı ile karşı karşıya kalan komünist liderleri çıkmaza sokuyor.

Çin sanayisinin büyümesindeki patlama, tarım kimyasallarının aşırı kullanılması ve başıboş çevresel koruma uygulamaları nedeniyle kırsal alanın kurşun, kadmiyum, tarım zehirleri ve diğer toksinlerden dolayı kirlenmesine sebep oluyor.

Wang basın açıklamasında Çevre Koruma Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalara göre 3.3 milyon hektar arazinin “orta ila ciddi seviyede” kirlendiğini belirtti.

“Bu alanlarda gıda amaçlı tarımsal üretim yapılması artık mümkün değil” diyen Wang, bu verilerin geçtiğimiz Şubat’ta gerçekleştirilen ulusal kirlilik araştırması çıktılarından olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

Çiftçilerin Çin’in yüksek oranda kirlilik teşkil ettiği belirlenen alanlarında insan tüketimi için ekim yapmaları yasak. Ancak lekeli pirinç ve diğer ürünler gıda zincirindeki yerlerini almaya başladılar bile.

Yönetimdeki Komünist Parti’nin 2015 senesine dek sürecek beş yıllık kalkınma planı, ağır metal kirliliğinin azaltılması ve kirlenmiş alanları temizleme vaadini de içeriyor.

Wang açıklamasında hükümetin uzun dönemli planlar üzerinde çalıştığını ve bu yolda her yıl on milyar dolara yakın para harcamaları gerekeceğini belirtti. Wang bu planın içeriği hakkında herhangi bir detay vermemiş olsa da biliminsanları, insanlar tarafından tüketilmeyen ve ağır metal emebilen ağaç ve diğer çeşitli bitkilerin ekimleri ile sonuca ulaşılabileceğini belirtiyor.

Kurşun ve diğer çevre kirletici maddelerin su kaynaklarına sızmasından şikayetçi olan çiftçiler ise pil ve akü üretimi yapan fabrikalara karşı protesto eylemlerine başladılar.

Biliminsanlarına göre ise asıl endişe duyulması gereken sorun kadmiyum kirliliği: Böbrek hasarına ve çeşitli ciddi sağlık sorunlarına yol açan ve kanserojen bir madde olan kadmiyumun ülkenin açık ara başlıca mahsülü olan pirinç tarafından kolayca emiliyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında ülkenin büyük şehirlerinden biri olan Guangzhou’da (eski adı Kanton, ed.) piyasada bulunan pirinçlerin yarısından fazlasında kadmiyum bulaşıklığı görülünce yetkililer Güney Çin’deki pirinç değirmenlerinde tahkikatlara başladı.

2013 yılının Şubat ayında Nanfang Daily gazetesi Güney Çin’de 2009 yılında kadmiyum içeren binlerce ton pirincin noodle üreticilerine satıldığı haberini geçti. Hükümet müfettişleri bu pirinçlerin endüstriyel alkol üretimi gibi sadece gıda dışı üretimde kullanılabileceğini belirtseler de, bir pirinç tüccarı elindeki pirincin çoğunu insan tüketimi için piyasaya sürmüştü.

Yeşil Gazete için çeviren: Nil Sarrafoğlu

Editör: Durukan Dudu

 

(Huffingtonpost, Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.