Ekolojik Yaşam

“Bir tencere makarnayı tek başına yedim”

0

domates_soslu_spagettiSoru

Sevgili Güneşin,

Az önce domates soslu 1 tencere (yaklaşık 500gr) makarna yaptım. Çok güzel olmuştu üzerine afiyet. Bir tabak, biraz daha biraz daha derken bir tencereyi tek başıma yedim.

Kıçıma yapışır mı? 

Rumuz: Serbest Gezen Tavuk

Yanıt

Sevgili Serbest Gezen Tavuk,

Öncelikle afiyet olsun. Dağ gibi adamsın, bir şekilde karbohidrata ihtiyacın var demek ki.

Ben beslenme uzmanı değilim. Ama zaten beyazlatılmış ve içine binbir çeşit antioksidan ve koruyucu eklenmiş undan imal edilen makarna yememen gerektiğini söylemek için beslenme uzmanı olmam da gerekmiyor. Artık bunu sağır sultan duydu. Beyaz un, buğdayın kepeğinin ayrılması ile elde ediliyor, bu kepek denen şeyde de buğdayı buğday yapan her şey var. Mesela tohum kabuğu, mesela tohum taslağı (ki buna ruşeym diyoruz) ki bu parçalar protein ve vitamin içeriğini taşıyor. Bunları çıkarınca geriye sadece nişasta kalıyor. Sırf karbonhidrat. Yani aslında besleyici değil, dolgu malzemesi, sadece enerji veren bir gıda. Ancak nişasta formunda olduğu için bedeni oldukça yoran kompleks bir bileşik.

Çocukken undan tutkal yapardık, bilmem sen yaptın mı? Uçurtma yaparken kağıtları birbirine yapıştırmak için. Ve yapışırlardı da. Yani bu un denen hadise su ile birleşince yapışkan bir hal alır.

Umarım o kadar makarnadan sonra üzerine foş diye su içmemişsindir! Bu arada tam undan yapılan esmer makarna var, bilgine.

Dur bitmedi… Bu beyaz un çuval çuval paketlendiği ve depolandığı için bozulmaması için içine pek çok katkı maddesi katılıyor bu arada. Neler olduğunu tek tek söyleyemem ama bir zamanlar bir fırının hamurhanesine girmiştim ve kenarda yığılı çuvalların etiketlerini okumuştum rahat duramayıp ve evet, E ile başlayan bir çok bileşik tesbit etmiştim. İnanmayan bir fırının un çuvallarına baksın.

Vallahi bırakmam, bir şey daha var. Çiğ gıda ile beslenen bir grup insan var. Bu insanlar tabii beslenme işine takıklar. Haliyle ekmek de pişmiş bir gıda olduğundan ekmek yemiyorlar. Ve şöyle bir iddiaları var: ekmeğin karbonhidrat bileşiği bünyede alkol üretimine neden oluyor ve aslında bu yolla kafayı iyi yapmakla kalmıyor üstüne de alışkanlık sahibi ediyor. Fazla pişmiş hamur yiyenlerin dikkatlerini dağınık olduğunu, zinde kalamadıklarını söylüyorlar. Yani bu hamur beyinli lafı boş bir laf değil, arkasında bilimsel dayanak var!

Bu kadar sözün sonunda, şunu da söylemeden edemeyeceğim. Hayatta insanı tatmin eden en büyük zevk zannettiğimiz gibi seks değilmiş, yemek yemekmiş. Yani aslında yediğimiz gıdayı büyük oranda beslenmek için değil zevk almak için yiyoruz. Arada bir yaramazlık kimseyi öldürmez…. Umarım….

Afiyet olsun.

Güneşin

 

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.