ManşetYılbaşı

2013’ün en önemli 10 çevre olayı

0
Güney Afrika’da bir fil. Yasak avlanma krizi listemizin altınca sırasında. Fotoğraf : Rhett A. Butler

4- Avustralya iklim değişikliği politikasını terk etti:

Tony Abbott’un Avustralya’nın yeni başbakanı olarak seçilmesinden sonra, ülke iklim değişikliği politaksında U- dönüşü yaptı. Avustralya’nın çok düşük karbon vergisini kaldırma kampayasını yürüten Abbott vergiyi kaldırma taahhütü vermekle kalmadı, yenilenebilir enerji finansmanını kesip, iklim konseyinin kepenklerini indirdi. Avustralya Varşova’da yapılan son Birleşmiş Milletler iklim toplantısında gelişmeyi engelleyici ve süreci küçümseyici olarak gözüktü.

5- Deniz kaplumbağaları koruyucusunun Kosta Rika’da öldürülmesi yasak avlanmaya dikkat çekti:

Jairo Mora Sandoval 2012’de yüzden fazla kaplumbağa yavrusunu denize bıraktıktan sonra öldürüldüğü sahilde yürürken. Fotoğraf : Carlyn Samuel

Jairo Mora Sandoval 2012’de yüzden fazla kaplumbağa yavrusunu denize bıraktıktan sonra öldürüldüğü sahilde yürürken. Fotoğraf : Carlyn Samuel

23 Mayıs’ta 26 yaşındaki Jairo Mora Sandoval Kosta Rika sahilinde vahşice öldürüldü. Bazı otoritelere göre deniz kaplumbağalarının yuvalamasına uzun zamandır gönüllü olarak yardım eden Sandoval, yerel çetelerin kaplumbağaların yumurtalarından para kazanmalarını engellemeye çabaladığı için öldürüldü. Sandoval’ın vahşice öldürülmesi, dünya kamuoyunun dikkatini uyuşturucu ticareti ile bağlantısı az bilinen kaplumbağa yumurtalarının çalınmasına çekti ve Kosta Rika hükümetini çevre politikasındaki boşlukları gözden geçirmeye yöneltti. Ülke şimdi kaplumbağa sahilini koruma altına almayı amaçlıyor.

6- New York Times çevre bölümünü kapattı:

New York Times Ocak ayında çevre bölümünü kapattığı açıkladıktan birkaç ay sonra popüler bloğu Green Blog’un da yayınına son verdi. Gazete değişikliklerin çevre yayınını etkilemeyeceğini taahhüt etse de, Times editörü Margaret Sullivan’ın yaptığı analize göre iklim değişikliği konusu neredeyse üçte bir oranında azalırken, son altı ayda iklim üzerine ilk sayfa haberler sayısı da dokuzdan üçe geriledi.

Yeşil Gazete için çeviren: Hakan Gözlüklü

Yazının özgün hali

(Mongabay, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.