ManşetYılbaşı

2013’ün en önemli 10 çevre olayı

0
Güney Afrika’da bir fil. Yasak avlanma krizi listemizin altınca sırasında. Fotoğraf : Rhett A. Butler

Değerlendirmede finale kalanlar

1- Hamburger ısırığı bütün dünyada yankılandı:

Muhtemelen bu yilin dunyayi en cok degistirme potansiyeline sahip hikayesi

hamburger’in laboratuar ortaminda inek kok hucresinden uretilen hamburger eti cevreye zarar vermeden et uretmekte onemli bir adim.Bu gelisme hayvan haklari savunucularini umutlandırırken, cevreciler bu gelisme ile sera etkisinin, su, enerji ve genis alan kullaniminin azalacagini dusunuyor. Yemek elestirmenlerince de denenen laboratuar ortaminda uretilen etlerin marketlerde yer almasi icin bir engeli daha asmasi gerekiyor: sadece bir hamburger eti icin arastirmacilar $330.000 dolar harcadi ki bu miktar cok buyuk olcude dusmeli.

2- Ekvator hükümeti Yasunei Parkı’nda petrol çıkarılmasına dur dedi:

Agustos ayinda Ekvator hukumeti Yasuni Milli Parki’nin ITT bloklarindan petrol cikarilmamasini amaclayan oneriyi geri cekti. Guney Amerika ulkesi cikacak petrolden gelecek tahmini gelirin yarisinin(3.6 milyar dolar) karsilanmasi halinde petrol cikariminin durduracagini soylemisti. Bazilarinca yenilikci olarak ovulen proje icin Ekvator odemelerin gec geldigini soyledi. Buna ragmen proje elestirmenlerce para sizdirma olarak goruluyor, bazilari ise ekvatorlu siyasi liderlerin antlasmaya sadik kalacagini dusunuyordu. Bati Amazon’da bulunan Yasuni Milli Parki muhtemelen gezegendeki en genis biyolojik farkliliklara sahip ekosisteme sahip ve ancak Ekvator’da yapilacak milli referendum bu uzak bolgeyi petrol cikarilmasindan koruyabilir.

Ekvator Amazon’undaki Yasuni Milli Parkında zehirli dart kurbağası ( Ameerega bilingus) Fotoğraf : Jeremy Hance

Ekvator Amazon’undaki Yasuni Milli Parkında zehirli dart kurbağası ( Ameerega bilingus) Fotoğraf : Jeremy Hance

3- Fukushima sızdırıyor:

Temmuz ayinda TEPCO hasarli Fukushima Nukleer Santrali’nin Pasifik Okyanusu’na radyoaktik icerikli su sizdirmis oldugunu en sonunda kabul etti. Okyanusa karisan radyoaktik madde miktarini kimse tam olarak bilmese de cogu uzman suyun Pasifik’e karisir karismaz hemen seyreltimesi gerektigini, ve birincil alanin disinda yakalanan baliklarin saglik sorunlarina yol acabilecegini soyluyor ki bu durumun hizlanmasi ile degisebilir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.