ManşetYılbaşı

2013’ün en önemli 10 çevre olayı

0
Güney Afrika’da bir fil. Yasak avlanma krizi listemizin altınca sırasında. Fotoğraf : Rhett A. Butler

5. Haiyan Tayfunu:

Kasım ayında Filipinleri vuran Haiyan Tayfunu kayıtlardaki en şiddetli tropikal fırtınaydı. Ülkede 5000 kişinin ölümüne yol açan fırtına, bu zamana kadar en çok can alan fırtınaydı. Halen daha tropikal fırtınalar ve iklim değişikliği ilişkisi karmaşık gözükse de, bilim insanları sıcaklığın yükselmesinin Haiyan gibi fırtınalara daha sık yol açacağını ve yükselen su seviyesi ile birlikte fırtınaların daha yıkıcı olacağına inanıyorlar. Varşova’daki Birleşmiş Milletler İklim Toplantısına denk gelen Haiyan Tayfun’u iddiasız gerçekleşen toplantıyı gölgeledi.

6.Fil ve gergedan katliamı devam ediyor:

Çok sayıda fil ve yok olma tehlikesi altındaki gergedanlar, dişleri ve boynuzları için katledilmeye devam ediliyorlar. Birçok yasak avlanma haberi uluslararası medyada gözükürken, Güney Afrika Cumhuriyeti koruma bölgelerindeki gergedanların rekor sayıda öldürüldüklerini açıkladı. (link var) Buna karşılık sivil toplum kuruluşları ve ABD yönetimi yasak avlanmaya karşı yeni bir girişim açıkladılar. ( link var)

7. Güneydoğu Asya üzerinde dumanlar:

Sumatra’da bataklık yangınlarından dolayı hava kirliliği Singapur ve Malezya’ya öç alırcasına geri döndü. Hava kirliliği değerleri birçok şehirde rekor seviyelere ulaşırken, bataklık yangınlarına sebep olan firmalara sahip komşularıyla sınır aşan duman konusunda anlaşamayan Endonezya arasında hararetli tartışmalar yaşanıyor. Dünya Kaynakları Enstitüsü ( World Resources Institute (WRI) yangınların yarısının kereste ve palmiye yağı üretimi yapılan alanlar olduğunu belirledi. Koruma alanları ve kütük depolamala alanlarında yangınların sadece %5’i çıkıyor.

Endonezya, Riau Bölgesinde orman talanına tanıklık eden bir Greenpeace aktivisti

Endonezya, Riau Bölgesinde orman talanına tanıklık eden bir Greenpeace aktivisti

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.