ManşetYılbaşı

2013′ ün en mutlu çevre hikayeleri

0

6. Endonezya yerli halkı orman haklarını kazandı:

Mayıs ayında, Endonezya’da Anayasa Mahkemesi, geleneksel ormanları devlet ormanları olarak sınıflandıran 1999 ormancılık kanununun bir kısmını geçersiz saydı. Bu karar önemlidir çünkü Endonezya’nın merkezi hükümeti, ülkenin geniş orman arazisi üzerinde kontrol sağlayıp, Orman Bakanlığı gibi kurumları etkin kılarak, yerli halk tarafından nesillerdir kullanılan arazilerinde, tomrukçuluk ve tarım arazisine dönüştürme uygulamaları için şirketlere büyük imtiyazlar tanıyordu. Uygulamada bunun anlamı topluluk bahçelerinin, az sayıda seçici tomrukçuluğun endüstriyel tomrukçuluk, kağıt hamuru ve kağıt üretimi için buldozerlerin altında kalmasıdır. Birçok durumda, endüstriyel dönüşüm yerel topluluklardan şiddetli bir muhalefete maruz kalıyor. Her ne kadar bu muhalefetler çok fazla duyulmasa da toprak bekçiliği için çok faydalı olduğu kesindir.

7. Bilim insanları yüzyılın en büyük hayvan keşiflerinden birini gerçekleştirdi:

Brezilya’da bilim adamlarının yeni bir tapir türünü ortaya çıkarması muhtemelen bu yüzyılın en şaşırtıcı taksonomik keşiflerinden biri olarak görülecektir. Ağırlığı 120 kilo olmasına rağmen dünyanın en küçük tapirini bazıları çoktan cüce tapir olarak adlandırıyor. Yeni tür yerel bilgi tarafından keşfedildi: yerli insanlar binlerce yıldır bu hayvanı avlıyordu ve bölgedeki diğer tapirlerden (Brezilyalı tapir) ayırt ediyordu. Yeni tapirin davranışları hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmese de çevreciler bölgedeki tahribat nedeniyle yok olma tehlikesinde olduklarına inanıyor.

8. Avrupa arı ölümleri ile ilişkili böcek ilaçlarını yasakladı:

Avrupa Birliği, giderek artan sayıda bilim insanının arı popülasyonundaki azalmanın sorumlusu olarak suçladığı böcek ilaçlarını (pestisit) kısmi olarak yasakladı. 28 üye devlet iki yıl boyunca üç neonikotinoid böçek ilacını (imidacloprid, clothianidin ve thiamethoxam) yasaklamayı kabul etti. Son araştırmalar, böcek ilaçlarının arıların beyin fonksiyonlarını etkileyerek ve davranışlarını bozarak kolonilerin yok olmasına yol açabilecek bir sürece neden olduğunu göstermiştir. Neonikotinoidlerin kelebekler gibi diğer polen taşıyıcılarını da etkilediğine inanılıyor. Ayrıca Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (European Food Safety Authority) yakın zamanda neonikotinoidlerin ana karnındaki çocukların beyinlerine zarar verebileceği yönünde uyarıda bulunmuştu.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.