ManşetYılbaşı

2013′ ün en mutlu çevre hikayeleri

0

Rhett A. Butler ve Jeremy Hance tarafından Mongabay.com iç.in yapılan “2013’ün en mutlu çevre hikayeleri” derlemesini Yeşil Gazete ekibinden Zeliha Yıldırım ve Gizem Hasırcıoğlu‘nun çevirisiyle sunuyoruz.

***

1. Çin kirlilikle mücadeleye başladı, karbon emisyonları azalıyor:

Çin’in çevre krizi kötüleşirken, hükümet rekor seviyedeki kirliliği engellemek ve sera emisyonlarını azaltmak için bir dizi yeni girişim başlatacağını açıkladı. Dünyanın en büyük kömür tüketicisi, Çin’in büyüyen emisyonları nihayet yavaşlıyor ve bazı uzmanlar ülkenin emisyonlarının on yıl içinde zirveye ulaşacağına inanıyor. Çin’ in emisyonlarının düşmeye başlaması dünyanın emisyonlarının da düşmesi demek.

2. Sıfır ormansızlaştırma anlaşmaları:

Asya’daki iki büyük emtia üreticisi sıfır ormansızlaştırma antlaşmalarını açıkladı. Çevreciler tarafından tahrip edici orman uygulamaları nedeni ile kınanan kağıt üretici devi Asya Selüloz & Kağıt(APP) ve dünya palmiye yağı üretiminin yüzde 45’ini sağlayan Singapur merkezli tarım devi Wilmar, ormanları, turbalıkları ve koruma değeri yüksek olan habitatları işlemeyi ilerleme politikalarından çıkarmayı taahhüt etti. Bu hamle, büyük emtia üreticileri arasında sosyal ve çevresel güvenlik önlemlerinin alınması yönündeki değişimin parçasıdır. Aktivistlerin yaptığı kampanyalar bu geçişi hızlandırdı.

3. REDD+ onaylandı:

Osa yağmur ormanları. Fotoğraf: Rhett A. Butler

Osa yağmur ormanları. Fotoğraf: Rhett A. Butler

Varşova iklim görüşmelerinde müzakereciler tropikal ülkelere ormanlarını korumaları amacıyla hazırlanan “Ormansızlaşma ve Orman Bozulması Kaynaklı Emisyonların Azaltılması (REDD+)” sözleşmesinde anlaşmaya vardı.  REDD+ çerçeve anlaşmasında; ekin alanları gibi ormansızlaşma nedenlerinin gösterilmesi; Ölçülebilir, Raporlanabilir ve Doğrulanabilir (MRV) orman emisyonları; referans emisyon seviyelerinin belirlenmesi ve finansman gibi koruyucu hükümler yer alıyor. REDD+ anlaşmasının tanınması orman karbon sektörünü temizlemeye yardımcı olması bekleniyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.