Kültür-Sanat

Roller ve yaşamlar: Child’s Pose

0

32. İstanbul Film Festivali kapsamında ülkemizde gösterilen Child’s Pose her bireyin yaşayabileceği basit bir olayı, gerçekçi bir dille anlatmayı başarmış bir yapım olarak karşımıza çıkıyor.

2000’lı yıllar sonrasında yükselen Romen sinemasın başarılı bir temsili olan Çoçuk Pozu (Child’s Pose) düşük bütçeli yapım olsa da , festivallerde  büyük  ilgi gördü. Öyle ki yönetmen Calin Peter Netzer Altın Ayı ödülünü kazanarak Romen sinemasının çıkışını devam ettirdi. Calin Peter Netzer 3. Uzun metrajlı filmi olan Çoçuk Pozu / Child’s Pose senaryosunu bol ödüllü bir diğer Romen filmi  4 Ay 3 hafta ve 2 gün senaryo kadrosunda yer alan Razvan Radulescu’na ait olduğunu belirtmek gerekir.

Çoçuk Pozu / Child’s Pose konusu itibariyle bizlere çok tanıdık gelen bir hikayeyi merkezine almış.  Çocuğunu  koruma güdüsünü hiçbir zaman elinden bırakmayan anne, 35 yaşına gelmiş oğlunun hala nasıl bir hayat süreceğine ,  sevgilisinin kim olacağına kadar belirleyici olmaktan vazgeçmeyen bir karakter.  Bu eksende Anne-oğul ilişkisi, oğlunun otobanda bir çocuğa arabası ile çarpması sonucu büyük bir sınavla karşı karşıya kalıyor. Romen burjuvasini temsil edilen aile, köyde yaşayan bir ailenin oğlunu katleder ve bu olaydan kurtulmak için rüşvet başta olmak üzere her yola başvurur. Zengin çocuğun kaderi o fakir ailenin elindedir.

Yönetmen Calin Peter Netzer  tarz olarak gerçekte hayatla örtüşen, hayatın içinden bir olayı ve bireyleri çok fazla süslemeden olduğu gibi filme aktarmayı başarmış.  Filmin merkezin yer alan Anne- oğul ilişkisi, birbirlerine olan yaklaşımlarını üst metin olarak hem karşımıza çıkarken, diğer yanda ise güçlünün hatasını örtme konusunda ne kadar elinin uzun olduğunu kolayca aksettirebiliyor.

Doğal sahneler ve diyaloglarla bezenmiş filmin ayırt edici tarafı ise, izleyiciye ne tarafta durması gerektiği konusunda hiçbir haklı bir yön sunmaması. Dışardan bakan gözler olarak bir olaya tanıklık ediyor ve sessizce olup bitenleri izliyorsunuz..

2013 yılında “Akılda Kalan Filmlerin” başında gelen Çoçuk Pozu / Child’s Pose  Altın Ayı ve Fıpresci ödüllerine layık görülmesinin yanısıra anne karakterini canlandıran usta Romen oyuncu Luminita Gheorghiu (Hayat Treni, Kurdun Günü, 4 Ay 3 hafta ve 2 gün) Avrupa Film ödüllerinde En İyi Kadın ödülünü kazanmıştı.

Çoçuk Pozu / Child’s Pose filmi ile son bir not, filmde Nobel Ödüllü Orhan Pamuk’un ismi geçiyor. Aynı zamanda hastanede görevli olan bir doktorun ismi ise Erdoğan olduğu söyleniyor. Dikkatlerden kaçmasın J

 

Muhittin Kurban

@3murti

 

You may also like

Comments

Comments are closed.