Foto GaleriManşetTürkiye

İstanbullular Kadıköy’de haykırdı: Artık yeter!

0

İstanbul hepimizin!

22 Aralık Pazar günü Yeşil Gazete’nin de çağrıcılığını yaptığı Kent Mitingi’ne katılım büyüktü. Saat 12’de Haydarpaşa ve Söğütlüçeşme’deki buluşma noktalarından miting alanına yürüyüşle miting başladı.

“Sussma sussuzdukça her yer beton olacak”, “Dünya yerinden oynar İstanbul yeşil olsa”, “Eskiden buralar hep dutluktu” sloganlarıyla İstanbul’un betonlaşmasına karşı çağrı yapıldı.

“Kentime, mahalleme, evime dokunma!”

Kalabalık yürüyüşünü şarkılarla, türkülerle yaptı.

Partilerin yanısıra mitinge Greenpeace gibi Sivil Toplum Kuruluşları da katıldı.

LGBT Blok da “Gettoları değil şehrin tamamını istiyoruz” demek için Kadıköy’deydi.

Kuzey Ormanları Savunması’ndan bir grup da miting alanına pedalladılar.

Kuzey Ormanlarının ağaçları da mitingde dile geldi!

Pankartlarda yolsuzluk soruşturmasına da gönderme vardı.

Mahalle forumları ve dayanışma dernekleri de mahallelerini korumak için Kadıköy’deydi

Abbasağa Forumu da Beşiktaş İskelesi’ne sahip çıkmak için oradaydı

Emek bizim, İstanbul bizim!

Kortej o kadar kalabalıktı ki Söğütlüçeşme’den yürüyen kortejin miting alanına ulaşması üç saat sürdü.

Miting alanına girişler devam ederken bir grup katılımcının polis aramasına izin vermemesi üzerine polis TOMA ve biber gazı ile göstericilere saldırdı. Katılımcıların bir kısmı ara sokaklara kaçmak zorunda kaldı. Devam eden kortej ise olaylar durulana kadar dağılmak zorunda kaldı.

Polisin çekilmesiyle miting başladı

Sahnede Gezi Direnişine ilişkin görüntüler gösterildi. Sahne arkasında Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım ve Hasan Ferit Gedik’in fotoğraflarının yer aldığı, İstanbul Üniversitesi öğrencileri imzalı “Van üşüyor, sessiz kalma” yazılı pankartların yanı sıra “Hepsi aynı kirli rant sofrasından besleniyor. Biz İstanbul halkı buradayız. Hepsinden yağmanın, yıkımın, doğa katliamının hesabını soracağız” ve “Betonun, paranın ve yalanın saltanatına karşı İstanbul’u kendi ellerimizle yaratacağız” pankartları asılıydı.İşitme engelliler için sahnedeki konuşmalar işaret diliyle aktarıldı.

Miting Tertip Komitesi adına konuşan Cihan Uzunçarşılı Baysal “Yalana, talana, yapmaya, yıkıma artık yeter. Edi Bese. Al gı pave. Kifaya. Enough is enough. Ya basta” diyerek talepleri sıraladı:* İstanbul’a şehirlerimize, yaşamlarımıza karşı suç işleyen tüm yetkilileri, bakanları, belediye başkanların derhal istifası* 6306 sayılı Afet Yasası başta olmak üzere tüm olağanüstü yasaların ve bunların uygulanmasından doğan ‘riskli alan’, ‘kentsel dönüşüm’ gibi uygulamaların iptal edilmesi,* Hukuk ve bilim dışı projelerin, başta 3. Köprü ve 3. Havalimanı olmak üzere derhal durdurulması* Haydarpaşa, Galata, Haliç, Cevizli Tekel gibi kamusal alanlarda yapmanın durdurulması,* Danıştay Kanunu değişikliklerinin ve Tabiat Varlıkları Yasasının derhal iptali.

Mahalle Dayanışmaları adına konuşan Ömer Kiriş “Yolsuzluk operasyonuna hayret etmedik, kent üzerindeki rüşvet, talan ve yolsuzluğu yıllardır yaşıyor ve mücadele ediyoruz” diyerek kentsel dönüşüme ve mahalledekileri mücadelelere değindi.

Miting alanına geldiğinde sahneden “Allah herkese bizimki gibi gözaltılar nasip etsin” diyen Mücella Yapıcı Taksim Dayanışması adına sahneye çıktığında da “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” diyerek kitleyi selamladı.

LGBTİ örgütler adına konuşan Şevval Kılıç ve Boysan Yakar kentsel dönüşümün birinci mağdurları olduklarına işaret ettikleri konuşmalarında “Kentler herkesindir, bu kent fahişelerin de kentidir, kimliği uğruna doğduğu günden beri mücadele eden tüm eşcinsel ve transların kentidir” dedi.Konuşma “Bizler veba görülen gettoları değil, İstanbul’un tamamını istiyoruz” sözlerinin ardından “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganıyla biterken, konuşmaya büyük destek veren kitlenin “Nerdesin Aşkım?” sloganına başlamasıyla, sahne ve meydan slogana eşlik etti.

Ardından İMECE Kadın Sendikası’ndan Serpil Kemalbay kadınların sesini duyurdu.

Kuzey Ormanları Savunması adına konuşan Ali Yıldırım ve Seda Elhan ; Kuzey Ormanları’nın İstanbul için önemine değinerek 3. Köprü, Yeni İstanbul, Kanal İstanbul, 3. Havaalanı gibi projelerin durdurulması taleplerini yineledi.

Kentsel dönüşüm mağduru Sulukule Mahallesi çocuk korosu Tahribat-ı İsyan, Yolda gibi müzisyenlerin şarkılarıyla destek verdiği miting Meluses grubunun ezgileriyle sonlandı.Meluses “Deremizle, suyumuzla, kentimizle oynamayın. Buraya oyun oynamaya gelmedik. İnsanca yaşam istiyoruz” sözlerini müziğine kattı. Meluses konserinin ardından miting sona erdi..

Fotoğraflar: Gizem Hasırcıoğlu, Barış Gençer Baykan, Savaş Çömlek

(Yeşil Gazete)

More in Foto Galeri

You may also like

Comments

Comments are closed.