DünyaManşet

Gazprom Kuzey Buz Denizinde

0

Rus petrol devi Gazprom, dün Kuzey Buz Denizi’nde bulunan Prirazlomnaya platformundan ticari amaçlı petrol çıkarma faaliyetlerine başladığını açıkladı.

Gazprom dün yaptığı açıklamada Rusya tarihinde ilk kez Kuzey Kutbu’ndan doğal kaynak çıkarttıklarını belirtti. Gazprom’un Kuzey Kutbu’nda petrol faaliyetlerini başlattığı platform olan Prirazlomnaya, aralarında Gizem Akhan’ın da bulunduğu 28 Greenpeace eylemcisi ve 2 serbest gazetecinin Gazprom’a karşı barışçıl bir protesto yaparken tutuklandıkları petrol platformu. Murmansk’ta Rusya yetkilileri tarafından bekletilen Arctic Sunrise’ın 30 kişilik ekibi Rusya Parlamentosu Duma tarafından genel af ile Çarşamba günü serbest bırakıldı.

Eylül’de Gazprom’a karşı düzenlenen barışçıl eylem sırasında tutuklanan eylemcilerden Gizem Akhan, “Ben genel aftan yararlandım ama Kuzey Kutbu bundan yararlanmadı. Kuzey Kutbu’nu kurtarmak için sürdürdüğümüz savunma hiç olmadığı kadar önemli. Gazprom gibi bencil şirketlere ve Kuzey Kutbu’na karşı adaletsiz davranışa karşı dimdik ayakta durmaya devam etmeliyiz. Kampanyamız devam edecek.” dedi.

Dünyanın en sert iklim koşullarında faaliyet gösteriyorlar

Dondurucu rüzgarlar, korkunç fırtınalar, aylarca süren geceler, yılın üç mevsiminde dev buzullarla kaplı olan alanlar, kasırga kuvvetinde rüzgarlar, Prirazlomnaya platformunun bulunduğu Kuzey Buz Denizi’ni çalışmak için dünyanın en zor alanlarından biri haline getiriyor. Burada yaşanacak bir petrol sızıntısını temizlemek için bir kanıtlanmış yöntem olmamasının yanı sıra en küçük kaza bile Kuzey Kutbu’nun narin ve tanınmayan tabiatı için yıkıcı sonuçlar anlamına gelebilir.

Bu şartlarda faaliyet gösteren Gazprom’un hazırladığı acil durum planı tamamen yetersiz olmakla eleştirilmişti. Prirazlomnaya platformu eski platformların parçalarından oluşturulmakla beraber, Rusya’nın umursamazlığı ile bilinen güvenlik standartlarına uymuyor. Gazprom’un petrol sızıntısına müdahale edeceği ekipman 1000 km uzaklıkta bulunan Murmansk şehrinde.

Shell, kazalar yüzünden Alaska’da faaliyetlerini durdurmuştu

Rusya’nın 21inci yüzyılın doğal kaynak tabanı ilan ettiği Kuzey Kutbu’nun daha fazlasını petrol arama faaliyetlerine açmak için, Gazprom Shell ile keşif anlaşması yaptı . Gazprom anlaşmayı açık deniz sondaj uzmanlığı ve sermaye için yapmasına rağmen, Shell’in Alaska üzerinden Kuzey Kutbu’nda bulunduğu petrol sondaj çalışmalarında yaşanan kazalar ve güvenlik yetersizlikleri Shell’in aktivitelerine geçen yıl ara vermesine sebep oldu . Greenpeace tarafından hazırlanan bir raporda Share Action and Platform kuruluşu bu anlaşmada Gazprom’un şeffaflık, güvenlik ve çevre kayıtlarındaki yetersizlikleri ve skandalları Shell ve yatırımcıları için finansal ve itibar riski anlamına geldiğini belirtti .

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.