ManşetUlaşım

Bisiklet engelliler için de bir ulaşım aracıdır: Engelsiz Pedal

0

Caddebostan sahilinde gezinirken bisikletinin önündeki sepetin içinde oturttuğu bir çocuğu neşe içinde taşıyan genç bir adam görürseniz şaşırmayın. Engelsiz Pedal’dan Samet Aksuoğlu üç yılı aşkın bir süredir aileleri ile irtibata geçip gerekli izinleri de aldıktan sonra engelli bir çocuğa bisiklet ile seyahat etmenin coşkusunu yaşatmakta çünkü o esnada.

Engelsiz Pedal’ın tüm hikayesini bu girişime ön ayak olan insanlardan üçünden; Samet Aksuoğlu, Tülay Küçükşahin ve Volkan Unan’dan dinledik.

Her şey Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü’nde eğitimini devam ettiren ve Marmara Üniversitesi Bisiklet Kulübü’nün (Samet’in bize aktardığına göre Marmara’da kurulan İstanbul’daki ilk üniversite bisiklet kulübü imiş) başkanlığını 8 yıldır sürdüren Samet Aksuoğlu’nun 15 yaşında engelli bir birey olan Ceyda’nın annesi Tülay Küçükşahin ile tanışması ile başlıyor.

Samet, Ceyda'ya bisiklet eğitimi veriyor

Hayatını bisiklet üzerine kuran Samet’in o sıralarda bir şekilde edinerek  kullanmakta olduğu önden sepetli bisikletinin sepetine Tülay Hanım’ın evinden kırlentler, yastıklar, minderler yerleştirerek Ceyda için hazır hale getiriliyor. Ceyda’nın Samet şoförlüğündeki bisiklet seyahatlerinin engelliler ile ilgili çalışmalar yürüten Tülay Hanımın yakın çevresine de aktarmasından ve diğer ailelere de bu gezi hakkında bilgi vermesinden sonra ise Samet’in küçük gezi arkadaşları çoğalıyor. Bugüne kadar 10 kadar çocuğu pek çok defa bisikleti ile gezdirdiğini söylüyor Samet. Güzergah tamamı ile çocukların insiyatifinde, onlar o gün nereye gitmek istiyorlar ise bisiklet de onları oraya götürüyor.

Karaköy’de oturduğumuz kafede bu hikayeyi dinlerken beni de bir heyecan dalgası sarıyor tabi. “Niye ben çocukken yoktunuz ki siz?” diye keyifle sitem ediyorum bu harika insanlara kendi çocukluğumun bisiklet hasreti ile geçen günlerine ah edip. Bu yazıyı okumakta olanlara kendimin de bir ortopedik engelli olduğunu belirtmem gerekiyor tam bu noktada.

Tülay Hanım alıyor bu noktada sözü ve Ceyda’nın mutluluğunu bizimle paylaşıyor. Engelli bir çocuğun bir bisikletin önündeki sepetde engelsizmiş gibi seyahat etmesinin onda yarattığı değişimi anlatıyor. Sepetin içindeki çocuğun engelli olduğu dışarıdan bakanlar için belirgin değil. Hayatında belkide ilk defa o çocuk engelli olduğu için dışlanan değil bilakis İstiklal Caddesi’nde tahtına kurulmuş bisiklet ile gezdirilirken gıpta edilen bir çocuk haline geliyor.

Bir şehir içinde hele ki İstanbul gibi bir Metropol içinde evlerinin içine hapsedilmek durumunda kalan tüm engelli çocuklara bu mutluluğu yaşatmak istiyor Engelsiz Pedalcılar. Mimari engellerden, engelli bireylere yönelik mahalle baskısında dem vuruyor Tülay Hanım. Üniversitede okuyan ve engelli çocukların şoförlüğünü yapmayan gönüllü öğrencilerden bir bisiklet şoförleri ağı kurup en az 10 adet buna uygun dizayn edilmiş bisiklet edinerek ilk etapta İstanbul için yollara çıkma projelerini paylaşıyorlar bizimle.

Tam bu noktada Samet’in kullandığı bisikletten söz etmemiz gerek. Samet’in bize ilettiğine göre şu an çocukları gezdirdiği bisiklet engelliler için dizayn edilmiş bir bisiklet değil. İngiltere’de medical bisiklet kapsamında üretilen ve fiyatları 2.600 sterlin civarında gezinen engellilere özel tasarlanmış bisikletler bulunuyor. Engelsiz Pedal Girişiminin de amacı en az 10 adet bu tarz bisiklet edinebilmek.

O zaman şimdi asıl haberi vermenin zamanı geldi

Engelsiz Pedal Festivali


Bu bisikletlerin maliyetinin karşılanabilmesi ve Engelsiz Pedal Derneği’nin daha fazla engelli çocuğu bisiklet ile buluşturabilmesi için 26 Aralık Perşembe günü Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde bir festival düzenliyor Engelsiz Pedalcılar.

Tam manası ile bir festival ile karşılaşacak Perşembe günü Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’ne gelenler, kimler yok ki festivalde Mabel Matiz, Luxus, Niyazi Koyuncu, Ali Altay, Çima, Yasemin Göksu festivale gelen konuklara müzik ziyafeti çekecek. (Ben de kendimce bir öneride bulundum Engelsiz Pedalcılara. “Ceylan Ertem’i de çağırın, mutlaka gelir” dedim)

Engelsiz Pedal ekibi'nden Samet Aksuoğlu (Solda) ve Tülay Küçükşahin ile Karakköy'de sohbet ettik

Engelsiz Pedal ekibi'nden Samet Aksuoğlu (Solda) ve Tülay Küçükşahin ile Karaköy'de sohbet ettik

Engelsiz Pedal Girişiminin bu buluşmaya festival demesi boşuna değil. Perşembe günü İstanbul’un dört bir tarafında buluşan bisikletliler Kadıköy’e toplu halde bisikletlerinin üzerinde pedal basarak gelecek.

Festivalde bunların yanı sıra takas pazarının kurulacağı; pasta poğaça börek dışında kask eldiven pedalın da elden ele dolaşacağı bir “Perşembe Akşamı Kermesi“, Çiya grubu üyelerinin kasalı bisikletler üzerinde icra edecekleri “Kasalı Bisiklet ile Temaşa” ve kışın bisiklet sürülmez ön yargısını tuzla buz edecek “Kardan Bisikletçiler” sunumu da festivale ziyaretçilerini bekliyor.

Türkiye BMX şampiyonundan özel bir gösteri, “Bisiklet Filmleri Özel Gösterimi”, ”Tek Teker Arif’in Kardeşi Serkan”gösterisi festivalin öne çıkan diğer etkinlikleri

Ve tüm bunlar için biçilen bedel ise 20 TL

Biz de Yeşil Gazete olarak 26 Aralık Perşembe akşamı tüm İstanbulluları Engelsiz Pedal Festivali’ne katılmaya çağırıyoruz

12 Eylül 2012’de Engelsiz Pedal tarafından Caddebostan’da düzenlenen Engelli çocuklar için bisiklet turundan kısa bir kesiti bu bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.

Engelsiz Pedal Festivali facebook etkinlik sayfası

Engelsiz Pedal facebook grubu

Engelsiz Pedal resmi sitesiengelsizpedal.org/

 

Ekip Fotoğrafı: Volkan Unan

Haber: Alper Tolga Akkuş#anavarrza

twitter.com/anavarrza

(Yeşil Gazete)

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.